Lajme

Përballë frangut të fortë, kompanitë eksportuese në Zvicër të detyruara të zhvendosin prodhimin e tyre 

Fuqia e frangut po rëndon gjithnjë e më shumë në industrinë e eksportit zviceran. Disa kompani zgjedhin të zhvendosin prodhimin e tyre për të ruajtur marzhet e tyre, sepse prodhimi në Zvicër për t’u shitur jashtë vendit është gjithnjë e më pak fitimprurës.

Për 60 vjet, kompania Steiger Participations SA prodhon makinat e saj të thurjes në Vionnaz, në Valais.

Makinat më të fundit, më komplekset në treg në sektorin e veshjeve, të cilat mund të thurin deri në 32 fije njëkohësisht. Por brenda pak muajsh, të gjitha makineritë e destinuara për sektorin e veshjeve, madje edhe modelet e nivelit të lartë, do të prodhohen në Kinë, zbulon RTS dhe kjo pavarësisht përpjekjeve të shefit të tij për ta shmangur atë, veçanërisht duke blerë gjithmonë më lirë. furnizimet, transmeton albinfo.ch.

“Ne fillimisht negociuam me furnizuesit tanë vendas. Ne arritëm të kursenim rreth 9%, por kjo nuk ishte e mjaftueshme. Kështu që na u desh të shkonim te furnitorët tanë evropianë, pastaj në Kinë. Por në fund, ne vendosëm të kishim makineritë e prodhuara direkt në fabrikën tonë në Kinë”, shpjegon ai.

Rënia e marzheve të shitjeve

Prodhimi në Zvicër dhe shitja jashtë vendit është gjithnjë e më pak fitimprurëse për shkak të luhatjeve të kursit të këmbimit. Kështu, nëse një makinë shitet për 60,000 euro, kjo korrespondon me më shumë se 100,000 franga zvicerane në vitin 2007, krahasuar me vetëm 56,000 franga në fund të vitit 2023.

Në vitin 2012, Steiger kishte shkurtuar pothuajse gjysmën e vendeve të punës, duke e justifikuar këtë vendim me një rënia e kërkesës e rënduar nga franga e fortë. E gjithë industria e prekur Fuqia e frangut bën që marzhet të zhduken dhe Steiger për fat të keq nuk është një rast i izoluar. E gjithë industria po vuan, nënvizon François Gabella, nënkryetar i Shoqatës së Industrisë Zvicerane të Makinerive dhe Pajisjeve (Swissmem). “Tashmë po shohim një numër të caktuar shenjash të një ngadalësimi të bizneseve, si papunësia e pjesshme e cila ka filluar të shfaqet aty-këtu,” përshkruan ai.

Steiger do të vazhdojë të prodhojë makineri thurjeje të nivelit të lartë në Valais për sektorët e mjekësisë dhe aeronautikës. Këto dy fusha pritet të rriten në vitet në vijim, gjë që “do të kompensojë rënien e volumit në sektorin e veshjeve”, shpreson drejtori i saj. Por përballë fuqisë së frangut, prodhimi në Zvicër duke ruajtur fitimet e saj përbën një lëmsh që është gjithnjë e më e vështirë për t’u zgjidhur për industrinë e eksportit.