Lajme

Përhapen grerëzat aziatike bletëngrënëse, veçanërisht në Gjenevë

Qyteti i Gjenevës është bërë kryeqyteti zviceran i grerëzave aziatike, një specie pushtuese që ka ardhur në rritje në Zvicër muajt e fundit, raporton Le Matin Dimanche, përcjell Albinfo.ch.

“Deri në mbrëmjen e së premtes, ne kishim marrë 31 raporte që konfirmonin praninë e grerëzave aziatike,” i tha gazetës biologu Daniel Cherix, kreu i grupit të punës që monitoron këtë insekt.

“Pothuajse të gjithë ishin nga Zvicra frëngjishtfolëse, me përjashtim të njërit nga kantoni i Bazelit”, tha ai.

Cherix thotë se ka pasur dy raporte në kantonin Vaud, katër në Neuchâtel, shtatë në Jura dhe deri në 17 në Gjenevë.

Ai tregon se raportimet ishin jashtëzakonisht të rralla këtë herë vitin e kaluar. Cherix e shpjegon preferencën e dukshme të këtyre grerëzave për Gjenevën me afërsinë e saj me Francën, e cila tashmë është e kolonizuar, me faktin se është më e vështirë të zbulosh foletë në zonat urbane dhe veçanërisht nga rritja e koshereve në qytete.

Grerëza aziatike është veçanërisht shkatërruese për kolonitë e bletëve, duke u ushqyer me bletë dhe insekte të tjera. Një koloni e grerëzave aziatike mund të hajë më shumë se 11 kilogramë insekte çdo vit.

Ata u panë për herë të parë në Zvicër në vitin 2017 në Jura, por ishte nga gjysma e dytë e 2022 që situata ndryshoi.

“Ne zbuluam grerëzat aziatikë në 24 vende dhe shkatërruam foletë në katër kantone”, tha Cherix për Le Matin Dimanche.

Biologu thotë se “javët e ardhshme do të jenë vendimtare”. Në këtë kohë të vitit, grerëzat aziatikë mund të dallohen në kopshte dhe madje mund të hyjnë në shtëpi.

Ai këshillon anëtarët e publikut që mendojnë se kanë parë një të tillë ta vrasin dhe të dërgojnë një foto ose video siç rekomandohet nga ky uebsajt.

Grerëzat aziatikë janë më të zinj se të verdhë, ndërsa grerëzat evropiane janë më të verdha se të zeza. Ata nuk janë shumë agresivë dhe rrallë thumbojnë njerëzit, sipas ekspertit./Albinfo.ch