Bota

Përplasje mes policisë dhe refugjatëve në kampin grek

Policia u përplas me banorë nga një kamp refugjatësh në ishullin grek të Samos të shtunën në mëngjes, një OJQ i ka thënë Euronews, përcjell Albinfo.ch.

Refugjatët dhe azilkërkuesit po bënin një marshim proteste për kushtet e jetesës në kamp, por rruga e tyre u bllokua nga policia rreth orës 7.30 të kohës lokale.

“Nuk ka pasur më shumë se 60 deri në 70 njerëz atje, ata ishin një në një me policinë”, shtuan ata.

Policia gjuajti të shtëna paralajmëruese, përdori gaz lotsjellës dhe “rrahu” disa prej atyre që demonstruan, sipas OJQ-së.

Një refugjat i dërgoi një imazh Euronews, i cili tregoi pjesën e pasme të tij me dy shenja.

“Gjërat në Samos nuk po shkojnë mirë, prandaj marshuan”, tha ai.

“Pashë akuzën e policisë ndaj protestuesve”, tha për Euronews Jerome Fourcade, një gazetar i pavarur në Samos.

Rreth 10 punonjës të OJQ-ve u morën nga policia në vendin e ngjarjeve në ora 8.30 dhe u mbajtën për disa orë. “Ata thanë se po verifikonin kartelat tona të identitetit”, tha njëri.

Mbipopullimi është një çështje serioze në kampin e Samos, i cili është projektuar për të strehuar një maksimum prej rreth 650 personash, ndërsa rreth 4,000 njerëz jetojnë atje dhe në “xhunglën” që e rrethon, shkruan Euronews, përcjell Albinfo.ch.

Shumica e njerëzve jetojnë në çadra të fshehura ose strehimore të ndërtuara, tha punonjësi i OJQ-së.

“Ata janë të rrethuar nga dëmtuesit – mezi kalon një ditë kur nuk më është dërguar një fotografi e dikujt që ka gjetur një gjarpër në çadrën e tyre ose është kafshuar nga një akrep ose një mi”, shtuan ata.

“Kampi është i mbushur me mbeturina, sot është 26 gradë, kështu që po festojmë … këto janë kushte jashtëzakonisht çnjerëzore”.