Literaturë

Përurohet libri me 100 rrëfime nga pleq e plaka të Kosovës

Në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës gjatë ditës së djeshme është përuruar libri “Kujtesa e Kosovës”, përcjell albinfo.ch.

Ky libër, i cili përmban 100 rrëfime nga 100 pleq e plaka të Kosovës, u vlerësua si një projekt afatgjatë për ruajtjen e kujtesës së Kosovës.

Në këtë përurim mori pjesë edhe ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, i cili tha se ky libër përmban 100 rrëfime autentike që shpalosin gjithë botën e përditshmërisë në Kosovë, nga Lufta e Dytë Botërore deri sot.

 “Temat të cilat u trajtuan në historitë gojore ishin tema mbi organizimin e jetës, zakonet, organizimin e fshatit, duke përfshirë këtu zakonet ekonomike e edhe marrëdhëniet tregtare brenda dhe jashtë vendit”, citohet të ketë thënë Gashi, sipas njoftimit të MKRS-së.

Kurse drejtori i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, Fazli Gajraku, këtë libër e vlerësoi si botim të rëndësishëm për historinë e Kosovës.

“Sot po botohet, botim i parë i historisë gojore të 100 pleqve dhe plakave, mbledhja dhe ruajtja e kulturës gojorë është një qytetërim modern, një hap i ri nga biblioteka kombëtare e Kosovës. Mbledhja e kujtimeve të njerëzve të moshuar ka një rëndësi për historinë e Kosovës”, ka thënë ai.

Intervistat për këtë libër u realizuan me të moshuar mbi 80 vjeç. Nga MKRS kanë thënë se për realizimin e këtij projekti u trajnua një ekip punues nga ligjëruesit profesionistë të fushës së historisë gojore, mbështetur nga Ambasada Amerikane në Kosovë, përcjell albinfo.ch.

Foto: MKRS