Lajme

Pesë gjëra që duhet t`i dini rreth Murit të Berlinit

Gazeta e përditshme ka renditur pesë gjëra që duhet t`i dini rreth "Murit të Berlinit”

Sot është dita e unitetit gjerman. 30 vjet më parë u shënua rënia e barrierës që ndau Gjermaninë Lindore Komuniste nga Perëndimi i saj.

Për gati tre dekada, Muri i ndaluar i Berlinit u bë simbol i ndarjes së Evropës pas Luftës së Dytë Botërore në sferat Sovjetike dhe Perëndimore.

Gazeta e përditshme “The Local.de” ka renditur më poshtë pesë gjëra që duhet të`i dini rreth Murit të Berlinit”

155 km beton dhe tel

Autoritetet Aleate Sovjetike të Gjermanisë Lindore ndërtuan Murin e Berlinit nga gushti i vitit 1961 për të ndaluar një përmbytje të Perëndimit demokratik nëpër qytet.

Pengesa 155 kilometra e gjatë në thelb rrethoi Berlinin Perëndimor. Pjesa që ndau Berlinin nga veriu në jug ishte i gjatë 43 km. Pllaka betoni me lartësi 3.6 m të përbërë nga 106 km të murit ndërsa pjesa tjetër ishte tela me gjemba.

 

7,000 roje

Më shumë se 7,000 ushtarë të Gjermanisë Lindore pushtuan 302 kulla vrojtimi dhe 20 bunkerë. Natën ishte pjesa më e mirë e ndriçuar e Berlinit çdo 30 metra me shiritat e saj.

Kishte gjithashtu orë alarmi, llogore, tela me gjemba, qen vrojtimi dhe pajisje që qëllonin automatikisht në kullat e mundshme të arratisjes.

 

Pika e kontrollit Charlie

Muri kishte shtatë vendkalime zyrtare kufitare, më i famshmi ishte Pika e Kontrollit C, i cili u emërua Checkpoint Charlie nga trupat perëndimore.

Në tetor 1961, ushtritë amerikane dhe sovjetike kishin diskutuar me orë të tëra mbi një përpjekje të diplomatit amerikan Allan Lightner për të vizituar Berlinin Lindor.

Një vit më vonë rojet e Kufirit Lindor qëlluan për vdekje 18-vjeçarin Peter Fechter në pikën e kontrollit, ndërsa ai u përpoq të ikte në Perëndim.

 

Tuneli 57

Sipas Memorialit të Murit të Berlinit, rreth 140 njerëz vdiqën midis 1961 dhe 1989 në përpjekje për të bërë kryqëzimin

Rruga më e suksesshme e arratisjes ishte Tuneli 57.

Në tetor 1964, 57 Gjermanët Lindorë përdorën tunelin 140 metra për arratisje

 

“Unë jam një Berliner”

Deklarata lëvizëse e Presidentit amerikan John F. Kennedy, “Unë jam një Berliner”, botuar vetëm disa metra larg pengesës në vitin 1963, është bërë dënimi i tij më i famshëm në një mesazh solidariteti me gjermanët lindorë.

Në një fjalim tjetër të famshëm nga një President i SH.B.A. në Portën e Brandenburgut, Ronald

Reagan i bëri thirrje udhëheqësit Sovjetik Mikhail Gorbachev në 1987 të shembë murin.

Vetëm dy vjet më vonë, berlinerët euforik u ulën në mur dhe përdorën mjete për ta rrëzuar murin

Prishja e tij sistematike pasoi vetëm pjesë që ruhen sot si monumente historike, përcjell albinfo.ch.