Lajme

Pse disa shtete evropiane nuk e përdorin Euron, arsyet!

Me siguri që ju ka ndodhur shpeshherë që në disa vende te Bashkimit Europian nuk përdoret Euro.

Patjetër se ekziston pyetja se si është e mundur që në Kosovë apo Mal të Zi përdoret valuta Euro, ndërsa në vendet si Polonia, Suedia etj., nuk përdoret kjo valutë.

Më poshtë është lista e shteteve dhe valuta që përdor çdo shtet dhe në fund keni arsyen se pse Kosova & Mali i Zi përdorin Euron, ndërsa disa vende te Bashkimit Europian jo.

 1. Monedha që përdor Austria: EURO
 2. Monedha që përdor Belgjika: EURO
 3. Monedha që përdor Bullgaria: LEVA BULLGARE

 

Në këtë shtet nuk është zëvendësuar valuta kombëtare me Euro, pasi nuk kanë plotësuar kushtet që janë vendosur për të qenë pjesë e Eurozonës.

 1. Monedha që përdor Danimarka: KORONA DANEZE

 

Ky shtet i ka plotësuar të gjitha kushtet për të qenë pjesë e Eurozonës, por ka negociuar dhe zgjedhur që të mbajë valutën kombëtare.

 1. Monedha që përdor Estonia: EURO
 2. Monedha që përdor Finlanda: EURO
 3. Monedha që përdor Franca: EURO
 4. Monedha që përdor Gjermania: EURO
 5. Monedha që përdor Hungaria: FORINTA HUNGAREZE

Në këtë shtet nuk  është zëvendsuar valuta kombëtare me Euro, pasi nuk kanë plotësuar kushtet që janë vendosur për të qenë pjesë e Eurozonës.

 1. Monedha që përdor Kroacia: KUNA KROATE

Në këtë shtet nuk  është zëvendsuar valuta kombëtare me Euro, pasi nuk kanë plotësuar kushtet që janë vendosur për të qenë pjesë e Eurozonës.

 1. Monedha që përdor Mbreteria e Bashkuar: PAUND

 

Ky shtet i ka plotësuar të gjitha kushtet për të qenë pjesë e Eurozonës, por ka negociuar dhe zgjedhur që te mbajë valutën kombëtare. Pas datës 31 tetor 2019 nuk  është më pjesë e BE-së dhe do të shkeputet.

 1. Monedha që përdor Polonia: ZLLOTA POLAKE

 

Në këtë shtet nuk  është zëvendsuar valuta kombëtare me Euro, pasi nuk kanë plotësuar kushtet që janë vendosur për të qenë pjesë e Eurozonës.

 1. Monedha që përdor Republika Çeke: KORUNA ÇEKE

 

Në këtë shtet nuk  është zëvendsuar valuta kombëtare me Euro, pasi nuk kanë plotësuar kushtet që janë vendosur për të qenë pjesë e Eurozonës.

 

 1. Monedha që përdor Rumania: LEUJA RUMUNE

 

Në këtë shtet nuk  është zëvendsuar valuta kombëtare me Euro, pasi nuk kanë plotësuar kushtet që janë vendosur  për të qenë pjesë e Eurozonës.

 

 1. Monedha që përdor Suedia: KORONA SUEDEZE

 

Në këtë shtet nuk  është zëvenduar valuta kombëtare me Euro, pasi nuk kane plotësuar kushtet që jane vendosur për  të qenë pjesë e Eurozonës.

Ky material ka si burimi Këshillin Europian, institucion i Bashkimit Europian.

 

Kosova & Mali i Zi kanë një model që quhet Euroizim i njëanshëm. Duke qenë se kanë shumë marrëdhënie me vendet e BE-së ata përzgjedhin valuten Euro, në vend të një valute kombëtare. Në këtë rast nuk ka Banke Qendrore që kontrollon oferten monetare, pra te shtojë apo të tërheqe valuten. /albinfo.ch.