Kosova

Qeveria e Kosovës vlerësohet me 51 pikë nga 100 në përmbushjen e reformave evropiane

Në Barometrin e Reformave Evropiane të prezantuar sot nga Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS) dhe Instituti i Kosovës për Politika Evropiane (EPIK), nga 13 ministritë e Qeverisë së Kosovës, tetë prej tyre kanë treguar performancë të mirë dhe pesë të tjera kanë treguar performancë të kufizuar në zbatimin e reformave evropiane në vitin 2023. Barometri ka vlerësuar performancën e Qeverisë së Kosovës, përkatësisht ministrive relevante në zbatimin e reformave të Bashkimit Evropian, transmeton albinfo.ch.

Qeveria e Kosovës është vlerësuar me 51 nga 100 pikë totale.

Në “Edicionin e Parë” të Barometrit, që përfshin periudhën janar-dhjetor 2023, pjesë e vlerësimit kanë qenë 13 ministri nga 16 teksa zëvendësja e shefit të BE-së në Kosovë, Eva Palatova, ka thënë se barometri është mjet i dobishëm për të forcuar dialogun ndërmjet shoqërisë civile, Qeverisë dhe Bashkimit Evropian.

Drejtori i Institutit EPIK, Demush Shasha, ka thënë se rruga e integrimit të Kosovës është pezulluar nga prilli i vitit 2016, duke mos pasur asnjë përparim.

Tetë ministritë me performancë të mirë janë:

Ministria e Ekonomisë me 64 pikë;

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës me 64 pikë;

Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit me 60 pikë;

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rajonal me 60 pikë;

Ministria e Punëve të Brendshme me 56 pikë;

Ministria e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë me 56 pikë;

Ministria e Drejtësisë me 53 pikë; dhe

Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve me 53 pikë.

Pesë ministritë me performancë të kufizuar janë:

Ministria për Kthim dhe Komunitete me 46 pikë;

Ministria e Shëndetësisë me 45 pikë;

Zyra e Kryeministrit me 39 pikë;

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve me 36 pikë; dhe

Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal me 29 pikë.