Tematike

Sa paguajnë vendet më të pasura evropiane për profesionet më të kërkuara?

Emigracioni për motive punësimi është një sfidë serioze për shumicën e njerëzve. Gjëja më e rëndësishme është të gjeni ofertat më të mira në treg, atëherë duhet të hulumtoni se cilat janë pagat në vende të ndryshme, si dhe cilat janë kostot mujore të jetesës.

Megjithatë, shifrat e pagave bruto në ofertat e punës mund të jenë shpesh mashtruese, veçanërisht nëse destinacioni juaj është, për shembull, Danimarka, ku punëtorët i nënshtrohen një prej ngarkesave tatimore më të larta në Bashkimin Evropian.

Sipas të dhënave të Eurostat, në vitin 2022 paga mesatare vjetore (për një person) varion nga 81.818 euro në Zvicër deri në 15.335 euro në Greqi. Euronews analizon konkurrencën e pagave për pesë profesione të njohura në Eurozonë për tregun e Mbretërisë së Bashkuar, Norvegjisë, Danimarkës, Zvicrës dhe Islandës. Hulumtimi fokusohet në punëtorin mesatar dhe shqyrton shifrën përfundimtare kur taksat mesatare personale dhe kontributet e sigurimeve shoqërore zbriten nga paga bruto.

Norma e përgjithshme, bazohet në të dhënat e vitit 2022 të raportuara nga OECD.

Menaxher i Projektit

Paga mesatare për këtë pozicion është më e larta në Danimarkë (për të gjitha nivelet e përvojës dhe të gjitha industritë), por kur zbriten tatimi mbi të ardhurat personale dhe kontributet e sigurimeve shoqërore (gjithsej 35.5%), ndoshta kompanitë në Zvicër ofrojnë një ofertë pothuajse po aq të mirë.

Nëse preferoni më shumë të drejta për punëtorët, një gamë të gjerë përfitimesh nga sigurimet shoqërore dhe verë të mirë, Franca mund të jetë një destinacion më i mirë.

Në varësi të përvojës tuaj dhe nivelit të arsimimit, pagat bruto për menaxherët e projekteve bien midis 45,000 dhe 75,000 € në ekonominë e dytë më të madhe të BE-së, ku paga mesatare e punëtorëve, pas taksave dhe sigurimeve shoqërore, është 72.3% e pagës së tyre bruto në 2022. . (Mesatarja e OECD është 75.4%).

Analizuesi i të dhënave është gjithnjë  më i kërkuari në Evropë. Edhe pse Danimarka ofron pagën më të lartë bruto, Zvicra ka ofertën më të mirë, ku punëtorët marrin në shtëpi 81.5% të pagës së tyre bruto, përqindja më e lartë në gjithë kontinentin.

Ndër vendet me pagën mesatare bruto, Belgjika është ndër më të lartat, duke ofruar një pagë bruto prej 68,424 €.

Por paga neto është nën 41 mijë euro, ndërsa në Estoni për të njëjtën punë mund të marrësh një pagë neto prej 48 030 euro.

Zhvilluesi softuerik

Pozicionet e lira të postuara në internet në tremujorin e dytë të 2023, më të kërkuarit në Evropë janë zhvilluesit e softuerit dhe asistentët e shitjeve.

Duke marrë parasysh të ardhurat neto, zhvilluesit e softuerit fitojnë më së shumti në Zvicër (89,998 €), Danimarkë (78,516 €), Islandë (62,536 €) dhe Estoni (56,451 €).

 

Menaxher i shitjeve

Menaxherët e shitjeve fitojnë paga të konsiderueshme në Danimarkë, Finlandë, Zvicër dhe Belgjikë, me pagën mesatare neto më të lartë që arrin në 171,781 € në Danimarkë, që është më shumë se 14,000 € në muaj.

Inxhinier

Inxhinierët në Zvicër mund të presin një pagë vjetore neto prej mbi 89,000 € – më e larta në Evropë, ndërsa paga mesatare vjetore neto për këtë profesion në kontinent është pak më shumë se 39,500 €. Sipas përzgjedhjes së të dhënave, nga pesë profesionet dhe ofertat e shumta të vendeve, pagën mesatare vjetore më të lartë neto e fitojnë menaxherët e shitjeve në Danimarkë (171,781 €), ndërsa më e ulëta është 15,503 € modeste për inxhinierët në Kroaci. Sigurisht, kur llogaritet vlera reale e pagës neto të një vendi, duhet të merret parasysh edhe kostoja e jetesës dhe normat e inflacionit, shton Euronews, përcjell albinfo.ch.