Lajme

Sektorët kryesorë që pritet të nxisin rritjen ekonomike në Evropë gjatë 2024-ës

Ndërsa vitit 2023 po i afrohet fundit, stoqet evropiane kanë shumë për të brohoritur, me indeksin panevropian që sheh një rritje prej 20% dhe ka tejkaluar shumë pritshmëri në fillim të vitit.

Megjithatë, kjo trajektore në rritje nuk është e shpërndarë në mënyrë të barabartë nëpër sektorë, që do të thotë se një peizazh i larmishëm ekonomik ofron një spektër të gjerë mundësish investimi për vitin e ardhshëm.

Sektori evropian me performancën më të lartë në vitin 2023 ka qenë teknologjia e informacionit, me një fitim të fortë prej 19%. Një vështrim më i afërt brenda sektorit zbulon se kompania holandeze BE Semiconductor Industries NV, e njohur gjithashtu si Besi, është rritur me 152% nga viti në ditë. Besi është e specializuar në pajisjet e montimit të gjysmëpërçuesve dhe rritja e saj e fortë nënvizon aftësinë e saj në inovacion.

Një tjetër lojtar i fortë ishte ASM International NV, me një rritje të dukshme prej 103%. Kompania është e njohur për ekspertizën e saj në pajisjet e fabrikimit të gjysmëpërçuesve. Consumer Discretionary është performuesi i dytë më i mirë i sektorit, me një fitim prej 18%.

Në krye të paketës është Pandora A/S nga Danimarka, e famshme për byzylykët e saj të personalizueshëm të hijeshisë, e cila ka parë një rritje të jashtëzakonshme prej 96%. Pavarësisht këtyre historive të suksesit, jo të gjithë sektorët dolën mirë.

Sektori i kujdesit shëndetësor rezultoi nën performancë me një kthim mesatar prej 5.9%. Megjithatë, gjigandi i saj i peshave të rënda, Novo Nordisk A/S, u rrit më shumë se 50%.

Ndërkohë, sektori i Shërbimeve Komunale dhe Energjisë ka mbetur prapa, me fitime përkatësisht vetëm 7% dhe 9%. Sektori i pasurive të paluajtshme evropiane pritet të shkëlqejë, duke kapitalizuar uljen e parashikuar të normave të interesit, me një rritje mesatare të parashikuar të të ardhurave prej 10.6% dhe të ardhura të vendosura të rriten me 5.7%. Shaftesbury Capital PLC, një trust investimi në pasuri të paluajtshme, është vendosur të udhëheqë paketën me një rritje të parashikuar prej 122% të të ardhurave.

Kompanitë financiare, që pritet të rriten me 7.7% në të ardhura dhe një mbresëlënëse 15.4% në fitime, mund të përfitojnë nga një mjedis ekonomik më i qëndrueshëm pasi inflacioni dhe kostot e huamarrjes ulen. Admirals Group plc mund të udhëheqë sektorin financiar me një rritje të fuqishme prej 160% në të ardhurat e parashikuara, duke treguar fuqinë e financave dixhitale.

Sektori i Kujdesit Shëndetësor parashikohet të ketë një rritje mesatare të të ardhurave prej 7.8% dhe rritje të fitimeve prej 2.2%. Stoku i shquar brenda këtij sektori pritet të jetë Zealand Pharma A/S, me një rritje të jashtëzakonshme prej 275% në të ardhurat e parashikuara, ndoshta për shkak të përparimeve në produktet e saj biofarmaceutike. Sektori i teknologjisë së informacionit mbetet një fener rritjeje me një rritje mesatare të të ardhurave prej 7.7% dhe rritje të fitimeve prej 4.1%.

Meyer Burger Technology AG pritet të shohë një rritje fenomenale të të ardhurave prej 97%, duke kapur valën e inovacionit në teknologjitë diellore dhe gjysmëpërçuese. Industritë tregojnë shëndet të fortë me një rritje mesatare prej 6.8% të të ardhurave dhe një rritje prej 10.9% të fitimeve. ITM Power plc, e specializuar në zgjidhjet e energjisë me hidrogjen, parashikohet të përjetojë një bum të ardhurash prej 272%, duke reflektuar zhvendosjen në rritje drejt energjisë së gjelbër.

Për sektorin e diskrecionit të konsumatorit, parashikohet një rritje e të ardhurave prej 6.2% dhe një rritje e fitimit prej 6.4%. Kryesuesi i paketës është tregtari britanik i automobilave luksozë, Inchcape plc, me një rritje të pritshme prej 42% në shitje.

Sektorë të tjerë si Shërbimet Komunale, Energjia, Produktet Konsumatore dhe Materialet pritet të tregojnë një rritje më të ulët se mesatarja si në të ardhurat ashtu edhe në fitimet e pritura.