Lajme

Shoferët zviceranë pinë më shumë alkool dhe ngasin më shpejt makinat

21.6% nga 1020 zviceranët e anketuar, kanë deklaruar se kanë ngarë veturën edhepse kishin pirë më shumë alkool se që është e lejuar. Në BE janë 13.1% të tillë

Një studim evropian i publikuar së fundi i vendos shoferët zviceranë të automjeteve në një pozitë jo shumë të mirë sa u përket shprehive të ngarjes. Kështu, siç shkruan “Sonntagszeitung”, 21.6% nga 1020 zviceranët e anketuar, kanë deklaruar se gjatë 30 ditëve të fundit kanë ngarë veturën edhepse kishin pirë më shumë alkool se që është e lejuar.

Në 20 vendet tjera evropiane me të cilat merret studimi në fjalë, ka rezultuar se një qasje të tillë ndaj alkoolit e kanë pasur 13.1% të të anketuarve, transmeton albinfo.ch. Veç kësaj, “rreziku” për t`iu nënshtruar një testi të alkoolit në gjak, në Zvicër është më i ulët se kudo në shtetet e BE-së. Kështu, në Zvicër gjatë vitit 2018 vetëm 12.7% të të anketuarve janë detyruar të testohen për alkool në komunikacion, ndërsa në BE, kjo mesatare ka qenë 18%.

Edhe sa i përket shkeljes së kufizimit të shpejtësisë në kominikacion, zviceranët qëndrojnë më keq se evropianët tjerë, konstaton studimi, përcjell albinfo.ch.  75.5% të zviceranëve të anketuar, kanë pranuar se në 30 ditët e fundit së paku nga një herë kanë ngarë makinën në autostrada, më shpejt se që është e lejuar. Mesatarja evropiane është pak mbi 60%.

“Megjithëse rezultatet janë brengosëse, ajo që është më me rëndësi për sigurinë në komunikacion është se numri i aksidenteve të rënda në Zvicër ka shënuar rënie viteve të fundit”. Kështu ka deklaruar për gazetën, Nicolas Kessler nga Këshillimorja për mbrojtje nga aksdintete BFU.