Ekonomi

BE-ja, pa marrëveshje në luftën kundër pastrimit të parave

27 nga 28 vendet anëtare të Bashkimit Evropian nuk pranuan një propozim të Komisionit të BE-së për luftën ndaj pastrimit të parave

Si rrallë ndonjëherë, 27 nga 28 vendet anëtare të Bashkimit Evropian nuk pranuan një propozim të Komisionit të BE-së për luftën ndaj pastrimit të parave.

Komisioni pati prezantuar katër javë më parë një listë me 23 vende dhe territore “shumë të rrezikshme” që e refuzojnë këtë lloj lufte.

Me “listën e tij të zezë”, Komisioni kërkon që të detyrojë bankat në Bashkimin Evropian që të jenë të kujdesshme në bizneset e bëra me vendet që figurojnë aty.

Me pastrim parash BE-ja kupton futjen në qarkullim të fitimeve të pataksuara, duke blerë pasuri të patundshme ose duke futur paratë për kursim në numrat e llogarive bankare, transmeton “TCH”.

Këto fitime shpesh vijnë nga tregtia e drogës, prostitucioni apo krimi i organizuar, por jo vetëm. Arsyeja e refuzimit të listës është se në të shfaqet Arabia Saudite si dhe territore që janë pjesë e SHBA-së. Mendohet se është bërë një presion i madh diplomatik që të arrihet te refuzimi, përcjell albinfo.ch.

Në takimin e nivelit të lartë të BE-së me Ligën Arabe, të hënën e kaluar në Sharm el Sheik, kryeministrja britanike Theresa May dhe kancelarja gjermane Angela Merkel u takuan për bisedime bilaterale me mbretin saudit Salman ibn Abd al-Aziz, i cili, sipas “Financial Times”, thuhet të ketë paralajmëruar për pasoja financiare.

Një prej vendeve anëtare që kundërshton përpilimin e “listës së zezë” të Komisionit Evropian ishte edhe Holanda, e cila njihet si oazë taksash brenda bllokut.