Lajme

Si po përshtatet Kroacia me euron?

Më 1 janar 2023 Kroacia u bë vendi i 20-të që u bashkua me eurozonën. Kuna, monedha vendase, është zëvendësuar nga euro.

Me monedhën e përbashkët, vendi shpreson ta bëjë ekonominë e tij më të fortë dhe më të qëndrueshme dhe të përmirësojë standardin e jetesës së banorëve të tij.

Në tregun e frutave dhe perimeve në Zagreb, reagimet janë të ndryshme.

“Jam i kënaqur me ndryshimin”, thotë një blerës. “Është diçka e re”.

“Nuk është e vërtetë që çmimet janë rritur në qiell”, thotë një tjetër. “Ndoshta janë disa centë më lart, por kjo nuk është asgjë.”

Kafe, bukë… çmimet tani janë më të larta se para vitit të ri dhe njerëzit nuk kanë shumë para për të shpenzuar.

Të tjerët janë më pak të bindur.

“Çmimet janë paksa të larta, kaq”, thotë një burrë i moshuar. “Unë nuk e kam problem të konvertohem. Thjesht, duhet të kesh para!”

“Nuk jemi të lumtur, ne preferojmë kunat tona të vogla”, thotë një tjetër. “Për mua, një vend që nuk ka monedhën e vet, nuk është një vend.”

Një shumicë, në favor të kalimit

45% e kroatëve tashmë kishin një llogari në euro për shpenzime të mëdha, por të gjithë tani duhet të mësohen me monedhën e përbashkët për blerjet e përditshme.

Ana Knezheviq është presidente e Shoqatës Kroate për Mbrojtjen e Konsumatorëve.

“Për të moshuarit është e vështirë të llogaritet se sa është tani kur çmimet janë në euro. Ne kemi çmime të dyfishta kështu që është shumë e lehtë të krahasohen,” thotë ajo.

Ndërsa të moshuarit janë të lidhur me kunën, 55% e kroatëve favorizojnë adoptimin e euros, sipas Eurobarometrit. Por më shumë se 80% e tyre kanë frikë nga një rritje e çmimeve.

“Kafe, bukë… çmimet tani janë më të larta se para vitit të ri”, vazhdon ajo. “Njerëzit nuk kanë shumë para për të shpenzuar, ushqimi është shumë i shtrenjtë, ngrohja, energjia elektrike është gjithashtu e shtrenjtë, kështu që është shumë e vështirë të jetosh. Kroacia është një vend i vogël, pensionet nuk janë të larta, kështu që mund ta imagjinoni se si jetojnë.”/Euronews