Lajme

Sindikatat zvicerane japin alarmin për rritjen e kostos së jetesës

Sindikatat thonë se punëtorët me të ardhura të mesme dhe të ulëta në Zvicër po përballen me një “shok” në vitin 2022, me pagat që nuk mund të kompensojnë rritjen e inflacionit dhe kostot e sigurimeve shëndetësore, përcjell albinfo.ch.

Me inflacionin aktualisht mbi 2% në Zvicër, kostoja e jetesës po rritet dhe punëtorët kanë nevojë për një rritje pagash për ta kompensuar këtë, tha të mërkurën grupi i madh sindikal i vendit.

Sipas vlerësimeve të grupit, një familje me dy fëmijë mund të shihte një rënie të fuqisë blerëse me CHF 3,000 për vitin (të ardhurat mesatare pas taksave të familjeve zvicerane më 2019 ishin pak më pak se 86,000 CHF). Ndërsa pagat e fituesve të lartë rriten dhe ndërsa financat kantonale janë kthyer në të zeza pas pandemisë, situata është megjithatë “e favorshme” për rritjen e pagave. Sindikata tha se çdo punëtor me kohë të plotë duhet të marrë të paktën 4,000 CHF në muaj.

Zvicra nuk ka një kërkesë për pagë minimale mbarëkombëtare. Duke iu përgjigjur këtyre kërkesave, kryeekonomisti i Shoqatës së Punëdhënësve të Zvicrës tha se rritja e pagave në gjithë bordin – pra në “të gjithë sektorët dhe bizneset” – nuk ishte e mundur.

Për shembull, bizneset aktive ndërkombëtare janë nën presionin ndërkombëtar, tha Simon Wey për transmetuesin publik SRF. Dhe, si të tillë “ata nuk mund të rrisin pagat” këtu në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI