Lajme

Sondazhi: Zviceranët më shumë kursejnë sesa investojnë

Sipas një sondazhi të kryer për Migros Bank, zviceranët preferojnë të depozitojnë paratë e tyre në bankë sesa të investojnë në aksione ose bitcoin

Zviceranëve nuk u pëlqen të marrin rreziqe kur kursejnë: sipas një sondazhi përfaqësues të kryer për Migros Bank, ata preferojnë t’i depozitojnë paratë e tyre në llogaritë e kursimeve sesa të investojnë në aksione ose bitcoin. “Kursimi është një aspekt i rëndësishëm i kulturës sonë në Zvicër dhe për shumë është një mjet vendimtar për realizimin e planeve dhe përballimin e ngjarjeve të paparashikuara”, vëren Manuel Kunzelmann, CEO i Migros Bank, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Sipas sondazhit – 1500 njerëz të intervistuar në tetor në të gjitha rajonet e vendit nga instituti i sondazheve të opinionit Bernese Intervista – gjashtë nga shtatë persona rregullisht vendosin diçka mënjanë çdo muaj. 61% kursejnë një shumë deri në 1000 franga, 23% nga 1000 deri në 3000 franga, 6% më shumë se 3000 franga. “Shqetësimi për zhvillimet ekonomike, politike dhe sociale ndikon në prioritetet investuese të parasë: fokusi është në sigurinë dhe disponueshmërinë e burimeve financiare në çdo kohë”, shpjegon Kunzelmann. Prandaj, rreziku i ulët (32%) është faktori më i rëndësishëm për të anketuarit kur investojnë para, përpara fleksibilitetit të lartë (15%) dhe tarifave/kostove të ulëta (12%), përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithëse ka pak dallime midis grupmoshave, gratë janë dukshëm më të kundërshtuara ndaj rrezikut se burrat: vetëm për 4% të tyre, fitimet e larta kapitale janë faktori më i rëndësishëm në investimin e parave, ndërsa kjo është e vërtetë për 11% të burrave. Megjithatë, shumica e meshkujve gjithashtu i japin përparësi rrezikut të ulët.

Për shumë njerëz, kombinimi ideal për të marrë parasysh faktorët e ndryshëm duket të jetë një llogari kursimi: pothuajse 80% e të anketuarve kanë një të tillë. Është qartazi forma më e popullarizuar e kursimit dhe investimit për pothuajse të gjitha qëllimet (me përjashtim të planifikimit të daljes në pension dhe daljes në pension të parakohshëm). Tendenca e normave të interesit nuk e ka ndryshuar këtë situatë: katër nga pesë të anketuar nuk kanë ndryshuar sjelljen e tyre të kursimit dhe investimit, për shembull ata nuk kanë kaluar nga llogaritë në investime me interes më të lartë si obligacione ose depozita me afat të caktuar. Arsyet kryesore të dhëna ishin se ata kishin shumë pak aktive për të kaluar në një formë tjetër aktivesh, se nuk njihnin forma të tjera investimi dhe se nuk e konsideronin të përshtatshëm transferimin për shkak të komisioneve. Shumë të anketuar synojnë të qëndrojnë besnikë ndaj llogarisë së tyre të kursimeve në të ardhmen. “Kjo duket logjike në dritën e rritjes së ndjeshme të normave të interesit në banka të ndryshme, të cilat ndihmojnë në realizimin e ëndrrave personale dhe qëllimeve të kursimit”, thotë Kunzelmann në këtë drejtim. Përveç llogarive të kursimeve, të anketuarit synojnë gjithashtu të përdorin më shumë Shtyllën 3a.

Spekulimet, megjithatë, kanë humbur popullaritetin: bitcoin dhe kriptovaluta të tjera janë më pak të kërkuara se në të kaluarën, pavarësisht bumit të tyre aktual. Vetëm 4% thonë se synojnë të përdorin më shumë kriptovalutat si një formë kursimi dhe investimi në të ardhmen, ndërsa në 2019 përqindja ishte ende 12%.

Qëllimi më i përmendur i kursimeve është dëshira për të pasur një jastëk financiar për të përballuar kohë të vështira ose pagesa të papritura. Pasojnë kursimet për pension dhe pronësi në shtëpi. Vetëm 15% e të anketuarve kanë lënë mënjanë para pa qëllim. Megjithatë, shumica e të intervistuarve nuk kanë ide të qarta për mënyrën më të mirë për të arritur qëllimet e tyre: një në dy persona deklarojnë se “shkojnë përpara dhe kursejnë” pa një strategji konkrete. Ky fenomen është veçanërisht i theksuar tek femrat (56%) dhe tek personat nën moshën 29 vjeç (58%). Një ndryshim mes gjinive konstatohet edhe për sa i përket vetëperceptimit: 60% e grave të intervistuara i cilësojnë njohuritë e tyre financiare si “aspak të mira”, ndërsa për meshkujt përqindja është vetëm 34%.

Mungesa e aftësive në këtë temë është gjithashtu rezultat i mungesës së interesit: 40% e popullsisë zvicerane është indiferente ndaj temave financiare dhe investimeve dhe 20% e tjera tregojnë një nivel të ulët interesi. Ndërkohë që diferencat ndërmjet kategorive të moshave janë minimale, ka edhe një hendek të qartë gjinor në këtë rast: pothuajse gjysma e grave nuk janë aspak të interesuara për temat financiare dhe investuese dhe pothuajse një tremujor tjetër shfaq pak interes, krahasuar me 30 përkatësisht. % dhe 18% e meshkujve.