Bota

Studim: Në Evropë, pemët në zhdukje

Reth 600 specie bimësh janë zhdukur në Europë gjatë 250 vjetëve të fundit

Një studim i fundit tregon se çdo herë e më shumë janë duke u zhdukur shumë lloj pemësh.

Është bërë një një studimi i detajuar, sipas të cilit  janë duke u zhdukur mbi 15 mijë specie të ndryshme bimësh dhe kafshësh që ndodhen vetëm në kontinentin tonë.

Raporti i studimit të International Union for Conservation of Nature (IUCN) tregon se 58% e specieve të studiuara të pemëve janë në rrezik konkret për zhdukje.

Thuhet se një nga speciet që më mirë simbolizon këtë gjendje të mjeruar është gështenja.

Kjo pemë madhështore arrin lartësinë 30 metrave dhe ka origjinën e saj pikërisht në Ballkanin jugor, në veçanti Shqipëri, Maqedoni, Greqi dhe Bullgari.

Në studim thuhet se rreth 600 specie bimësh janë zhdukur në Europë gjatë 250 vjetëve të fundit, përcjell albinfo.ch.