Lajme

Studim: Pelenat përmbajnë kimikate, rrezikohet shëndeti i foshnjave

90 për qind e foshnjave janë duke u ekspozuar ndaj pelenave shumë toksike.

Sipas një hulumtimi të kryer në Francë, këto pelena mund të shkaktojnë sëmundje më të rënda për fëmijët në të ardhmen.

Një agjenci e quajtur ANSES, testoi markat më të shitura të pelenave të disponueshme dhe gjeti 38 kimikate “të rrezikshme shumë të rënda” në ato të shitura në gjithë Evropën. Shumica e kimikateve prishin hormonet, thonë zyrtarët, që do të thotë se ato nuk konsiderohen të sigurta.

Studimi vlerëson se mbi 14 milionë fëmijë evropianë mund të vuajnë “sëmundje potencialisht shumë të rënda, të ndryshueshme dhe latente që ndikojnë në cilësinë e jetës së tyre gjatë gjithë jetës së tyre”.

1000 pelena bëhen në Evropë çdo minutë. Tregu vlen 7 miliardë euro në vit dhe dominohet nga dy marka, Pampers (36 për qind) dhe Huggies (2 për qind)./Euronews


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI