Lajme

Studim: Stafi i kujdesit vuan nga trauma dhe ankthi i rëndë për shkak të COVID-19

Pothuajse gjysma e stafit që punon në njësitë e kujdesit intensiv (ICU) në Angli në pandeminë COVID-19 kanë ankth të rëndë, depresion ose çrregullim të stresit post-traumatik, sipas një studimi të botuar sot.

Shumë infermierë dhe mjekë të ICU përmbushin pragun klinik për PTSD, ankthin ose prirjen e problemeve, e simptomat janë aq të forta sa disa raportuan se mendojnë për vetëdëmtim ose vetëvrasje.

Një shëndet i tillë i dobët akut në mesin e personelit të ICU që kujdeset për pacientë të sëmurë në gjendje të rëndë dhe me vdekje COVID-19 ka të ngjarë të dëmtojë aftësinë e tyre për të punuar në mënyrë efektive dhe të dëmtojë cilësinë e jetës së tyre, thanë studiuesit që drejtojnë studimin.

Më shumë se 81,000 njerëz kanë vdekur nga COVID-19 në Britani, numri i pestë zyrtar më i lartë në botë i pandemisë globale. Më shumë se 3 milionë njerëz në Britani kanë dalë pozitivë me COVID-19 dhe qeveria thotë se spitalet dhe pavijonet e kujdesit intensiv janë në prag të mbingarkesës, shkruan “Reuters”, përcjell albinfo.ch.

Presioni mbi stafin e ICU – të cilët punojnë me pacientë shumë të sëmurë për periudha të gjata në zonat ku rreziku i ekspozimit ndaj COVID-19 është i lartë dhe ku mungesa e stafit dhe pajisjeve paraqet probleme në baza ditore – ka qenë veçanërisht i lartë.

“Shkalla e lartë e vdekshmërisë midis pacientëve COVID-19 të pranuar në ICU, shoqëruar me vështirësi në komunikim dhe sigurimin e mbështetjes adekuate në fund të jetës për pacientët … ka shumë të ngjarë të kenë qenë stresuese dhe shumë sfiduese për të gjithë stafin”, tha Neil Greenberg, një profesor në Institutin e Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neuroshkencës në King’s College të Londrës, i cili bashkëdrejtoi kërkimin.

Studimi, i botuar në revistën Occupational Health, u krye në qershor dhe korrik – para se Britania të fillonte të përjetonte rritjen e saj të fundit të infeksioneve.

Studimi zbuloi se midis më shumë se 700 punonjësve të kujdesit shëndetësor në nëntë ICU në gjithë Anglinë, 45% plotësuan pragun për rëndësinë e mundshme klinike për të paktën një nga katër çrregullimet serioze të shëndetit mendor: depresioni i rëndë (6%), PTSD (40%), ankthi i rëndë (11%) ose problemi i pirjes (7%).

Gjetjet nxoren në pah ndikimin e thellë që COVID-19 ka pasur në shëndetin mendor të stafit mjekësor, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI