Lajme

Suedia ka gjithashtu një problem varfërie

Suedia krenare dhe e begatë, me sistemin e saj të famshëm bujar të mirëqenies dhe bollëkun e energjisë së gjelbër, duhet – teorikisht – të jetë e pajisur më mirë se shumica e vendeve evropiane për të përballuar një goditje nga kriza e kostos së jetesës së kontinentit.

Për sa i përket PBB-së për frymë, është shteti i pestë më i pasur anëtar i BE-së. Gazi natyror përbën vetëm 2% të energjisë së tij, duke e izoluar atë nga shkatërrimet më të këqija ekonomike të luftës së Rusisë kundër Ukrainës. Varfëria është shumë nën mesataren evropiane.

Por rritja e shpejtë e faturave të energjisë elektrike dhe rritja e inflacionit të çmimeve të ushqimeve po e dëmtojnë këtë si kudo tjetër. “Suedia ka gjithashtu një problem varfërie”, tha Johan Rindevall. “Mund të mos flasim shumë për këtë, por është aty – dhe është absolutisht përkeqësuar këtë vit”.

Rindevall është në vend të mirë për të ditur. 39-vjeçari ish-punonjës i industrisë së teknologjisë drejton Matmissionen, ose Food Mission, një zinxhir unik supermarketesh sociale në Suedi që është zgjeruar me shpejtësi që nga janari, më shumë se dyfishuar numrin e klientëve të tij pasi u ofron anëtarëve të testuar me mjete mundësinë për të blerë ushqim më pak.

Brezi i “artë” i pensionistëve është bërë mesatarisht më i kënaqur financiarisht vitet e fundit, sipas anketës. “Kjo shpjegohet pjesërisht me faktin se rreth një e treta e 65-79-vjeçarëve të anketuar kanë trashëguar 100,000 CHF ose më shumë”, tha Christen.

Të ardhurat e familjeve janë goditur edhe nga faturat e energjisë elektrike që në disa raste janë dyfishuar. Më shumë se 75% e energjisë elektrike të Suedisë vjen nga hidrocentralet, bërthamore dhe era, por ajo nuk i ka shpëtuar ndikimeve të çmimit të energjisë në mbarë kontinentin e luftës në Ukrainë.

Çmimet e benzinës dhe ushqimeve janë rritur gjithashtu. Kostoja e gjalpit është rritur me rreth 25% këtë vit, mishit me 24% dhe djathit me rreth 22%, sipas faqeve të krahasimit të çmimeve të konsumit, shkruan “TheGuardian”, përcjell albinfo.ch.