Lajme

Taksa turistike: Të gjitha vendet ku do të duhet të paguani për të hyrë në vitin 2023

Numrat e udhëtarëve janë rikthyer në nivelet gati para pandemisë këtë vit, gjë që ka nxitur pikat e nxehta turistike që humbën gjatë kufizimeve dhe mbylljeve të COVID-19.

Por disa destinacione të njohura janë tashmë të shqetësuar se problemet e mbiturizmit do të kthehen.

Si rezultat, disa iu drejtuan zbatimit të një “takse turistike” në vitin 2022 dhe të tjerë kanë plane ta vendosin një të tillë këtë vit.

Taksa turistike e Barcelonës do të rritet gjatë dy viteve të ardhshme, kanë njoftuar autoritetet e qytetit.

Që nga viti 2012, vizitorëve në kryeqytetin katalanas u është dashur të paguajnë taksën turistike rajonale dhe një tarifë shtesë në të gjithë qytetin.

Tani, autoritetet e qytetit kanë paralajmëruar një rritje të tarifës komunale. Më 1 prill 2023, vizitorët do të duhet të paguajnë 2,75 €.

Një rritje e dytë do të ndodhë vitin e ardhshëm më 1 prill 2024, kur tarifa do të rritet në 3,25 €.

Valencia ka njoftuar se do të vendosë një taksë turistike për udhëtarët që qëndrojnë në të gjitha llojet e akomodimit në rajon, duke përfshirë hotelet, bujtinat, apartamentet dhe kampingjet.

Ai do të hyjë në fuqi në fund të vitit 2023 ose në fillim të vitit 2024.

Vizitorët do të duhet të paguajnë midis 50 cent dhe 2 € për natë në varësi të akomodimit të zgjedhur, deri në shtatë netë.

Tajlanda thuhet se do të prezantojë një tarifë turistike prej 300 baht (8 €) në fund të këtij viti.

Guvernatori i Autoritetit të Turizmit të Tajlandës i tha Reuters se një pjesë e tarifës do të “përdoret për t’u kujdesur për turistët” pasi ka pasur raste kur sigurimi shëndetësor nuk i mbulonte ata.

Venecia së shpejti mund të fillojë të tarifojë turistët që vizitojnë nga vera 2023 e tutje.

Gazeta italiane La Stampa raportoi në gusht se disa masa janë propozuar për të kontrolluar numrat e turistëve, si një sistem rezervimesh online. Por duhet të bëhen më shumë përpjekje për të frenuar numrat – duke përfshirë një tarifë për të hyrë në qytet.

Tarifa e propozuar do të variojë midis 3 dhe 10 €, bazuar në sezonin e ulët apo të lartë.

Në Austri ju paguani një taksë akomodimi për një natë, e cila ndryshon në varësi të provincës ku ndodheni. Në Vjenë ose Salzburg, do të paguani 3,02 për qind shtesë mbi faturën e hotelit për person.

Taksa e turizmit njihet edhe si Tourismusgesetz dhe Berherbergungsbeiträge.

Taksa turistike në Belgjikë zbatohet edhe për akomodimin, për çdo natë që qëndron atje.

Tarifa ndonjëherë përfshihet në tarifën e dhomës së hotelit, por disa e ndajnë koston dhe e bëjnë atë një tarifë shtesë, kështu që ju duhet të kontrolloni me kujdes faturën tuaj.

Antwerp dhe Bruges paguajnë një tarifë për dhomë. Tarifa në Bruksel ndryshon në varësi të madhësisë dhe vlerësimit të hotelit.

Në përgjithësi është rreth 7,50 €.

Bullgaria aplikon një tarifë turistike për qëndrimet e natës.

Është shumë i ulët dhe ndryshon në varësi të zonës dhe klasifikimit të hotelit – deri në rreth 1,50 €.

Kroacia rriti taksën e saj turistike në 2019. Norma e rritur vlen vetëm gjatë sezonit të pikut të verës.

Vizitorët paguajnë rreth 10 kuna (1,33 €) për person në natë.

Ju duhet vetëm të paguani një tarifë turistike në Republikën Çeke kur vizitoni kryeqytetin, Pragën.

Është shumë i vogël (nën 1 €) dhe paguhet për person, për natë, deri në 60 netë. Taksa nuk zbatohet për fëmijët nën 18 vjeç.

Në Francë ka një “taxe de séjour” për të paguar. Ai shtohet në faturën tuaj të hotelit dhe ndryshon në varësi të qytetit ku jeni.

Çmimet variojnë nga 0,20 € deri në rreth 4 € për person, për natë.

Pikat e nxehta turistike si Parisi dhe Lioni i përdorin paratë për të mirëmbajtur infrastrukturën turistike./Albinfo.ch