Bota

Të huajt, gjithnjë e më shumë po kërkojnë leje qëndrimi në Gjermani

Cdo vit, gjithënjë e me shumë të huaj po transferohen në Gjermani

Gjermania nuk e ka përqindjen më të lartë të banorëve të huaj në botë. Por, pavarësisht nga fluski i të huajve, marrja e dokumeteve për qëndrim të përhershëm mund të jetë pak e ndërlikuar.

Nëse jeni shtetas i BE-së, nuk keni nevojë të aplikoni për qëndrim të përhershëm, pasi edhe nënshtetësia juaj evropiane ju jep të drejtën të jetoni në Gjermani.

E nëse po mendoni të aplikoni për qendrim në Gjermani, është një listë e gjatë e kushteve që duhet t`i plotësoni.

E drejta për të jetuar përgjithmonë në Gjermani jepet nga leja e qëndrimit të përhershëm ose leja e vendbanimit (Niederlassungserlaubnis).

Nuk është e njëjtë me nënshtetësinë apo pasaportën gjermane, por do t’ju lejojë të qëndroni në Gjermani për një kohë të pacaktuar.

Ju gjithashtu do të keni të drejta për të studiuar dhe punuar, të cilat janë gjëra shumë të ngjashme me ato të dikujt me shtetësi.

Mënyrë tjetër e qëndrimit në Gjermani është edhe nëse jeni nga shtetet e BE-së.