Ekonomi

Turbulencat politike në Itali: Euro dobësohet, frangu forcohet

Krahasuar me frangun zviceran, monedha e vetme evropiane humbi vlerën gjatë javës së fundit. Megjithëse ekspertët monetarë thanë se lëvizjet me frangun zviceran kishin mbaruar në tregjet e këmbimit valutor, tani për tani në vend të 1.20, euro është vetëm 1.15 franga, shkruan albifo.ch.

Shkaktari për turbulencën është Italia. Por ekonomistët zviceranë gjithashtu janë disi të shqetësuar për momentin: “Zhvillimi në Itali po dobëson euron. Italianët janë skeptikët më të mëdhenj të Evropës pas britanikëve», thotë Klaus Wellershoff.

Martin Neff (57), ekonomisti kryesor i Raiffeisen, aktualisht dyshon jo vetëm për italianët, por edhe për racionalitetin e investitorëve: “Mendoj se reagimi ndaj politikës italiane në tregje është i ekzagjeruar. Por, në thelb ka shumë potenciale për probleme në eurozonë në Itali”.

Investitorët janë bërë më të kujdesshëm përsëri, shpjegon Neff: “Oreksi i rrezikut në tregjet e aksioneve është në rënie. Investitorët po kërkojnë gjithnjë e më shumë investime më të sigurta. Ata janë gjithashtu në dispozicion në franga zvicerane».

Ekonomia zvicerane është mjaft e fortë

“Dobësimi i euros ndaj frangut zviceran mund të zgjasë një kohë. Por, një prognozë e saktë është e vështirë për momentin».

Reto Huenerwadel (51), drejtor i investimeve të Hypothekarbank Lenzburg, nga ana tjetër, nuk është shumë i shqetësuar. Ai e konsideron dobësinë e euros si të përkohshme dhe, mbi të gjitha nuk do të ngadalësojë ritmin e rritjes në Zvicër: “Ekonomia zvicerane është mjaft e fortë për të trilluar këtë dobësi të euros”.

Ndonëse Italia shkakton probleme në zonën e euros, ajo është gjithashtu një destinacion shumë i popullarizuar i pushimeve zvicerane.