Lajme

Ushtria zvicerane, ‘gati’ për valën e dytë të virusit

Ushtria zvicerane thotë se është e gatshme të trajtojë një valë të dytë të mundshme të rasteve të koronavirusit dhe ka bërë planet në përputhje me rrethanat, thotë zëdhënësi Stefan Hofer.

Ai ka thënë se mund të sigurojë ushtarë që të ndihmojnë nëse kërkohet ta bëjnë këtë nga qeveria federale, duke shtuar se ushtria do të kryejë vetëm shërbime që shoqëria nuk mund të sigurojë, përcjell albinfo.ch.

Njësi specifike ose batalione të tëra janë gjithashtu të gatshme të ofrojnë mbështetje për autoritetet brenda tre ose katër ditëve. Sipas zëdhënësit të ushtrisë, ushtria ka personel të mjaftueshëm për një valë të dytë ose në emergjencë.

Ushtria mori një thirrje historike në mars për të ndihmuar në trajtimin e valës fillestare të infeksioneve koronavirus. Pas gati tre muajve të një “situate emergjente” të deklaruara, numri i rasteve të koronavirusit dhe vdekjeve ra ndjeshëm dhe kufizimet janë lehtësuar gradualisht.

Sidoqoftë, numri i rasteve kohët e fundit po rritet  përsëri dhe qeveria është përgjigjur me obligimin e maskave në transportin publik në mbarë vendin.

Meqenëse kantonet kanë rimarrë fuqitë e tyre tradicionale të vendimmarrjes, disa kanë ndërmarrë hapa të mëtutjeshëm për të ndaluar përhapjen e virusit, siç është veshja me detyrim e maskave në dyqane në kantonet perëndimore Vaud dhe Jura.

Të mërkurën, katër kantone veri-perëndimore (dy kantone të Bazelit, Solothurn dhe Aargau) gjithashtu rritën masat mbrojtëse, duke ndjekur shembullin e Ticinos në jug.

Tani ata po kufizojnë numrin maksimal të mysafirëve në restorante, bare, klube dhe ngjarje vetëm me 100 të pranishëm. Vetëm ato institucione dhe ngjarje që garantojnë një distancë minimale prej 1.5 metrash midis njerëzve dhe kërkojnë që klientët e tyre të veshin maska, përjashtohen nga kufizimi i ri.