Koronavirusi: çast pas çasti

Vaksinimi në Austri, a po neglizhohen të huajt

Këtë javë Austria kaloi kufirin prej 500,000 vaksinimesh - por ekspertët besojnë se strategjia e vaksinimit po neglizhon të huajt

Të hënën, më 22 shkurt, Austria kaloi kufirin e 500,000 në dozat e vaksinave. Në total, pak më shumë se katër për qind e popullsisë ka marrë të paktën një dozë vaksinimi – 2.63 për qind që kanë marrë të dyja dozat.

Nga mosdhënia e informacionit në gjuhë të tjera përveç gjermanishtes deri te dështimi për të trajtuar një mori teorish konspirative dhe informacione të pasakta në mediat sociale, strategjia e vaksinimit e autoriteteve austriake po dështon në popullsinë e huaj të konsiderueshme të vendit.

Judith Kohlenberger nga Instituti për Politikë Sociale në Universitetin e Vjenës për Ekonomi dhe Administrim Biznesi i tha “Wien Heute” se vendi ka miratuar një “fushatë të vaksinimit klasik austriak të bardhë”.

Kohlenberger thekson se fushata Österreich impft (Austria vaksinon) nuk paraqet askënd qartë se ka një prejardhje migrante – ndryshe nga sigurisht shumica dërrmuese e spitaleve dhe qendrave mjekësore, ku po kujdesen njerëzit që kanë kontaktuar virusin.

“Ne thjesht duhet të shkojmë në ndonjë spital në Vjenë, ku shumica e infermierëve kanë një formim migrimi. Do të ishte mire për të thënë, po, ne do të vaksinohemi”.

Mariam Elhigazi, psikologe dhe udhëzuese shëndetësore në Volkshilfe Vjenë, i tha ORF se ishte e qartë se fushata e vaksinimit të qeverisë ishte në shënjestër të “njerëzve të pasur, të moshuar” sesa të huajve, përcjell albinfo.ch.

“Ka vërtet informacion shumë të mirë nga qeveria për masat që mund të marr për të mbrojtur veten. Por nuk ka aq shumë për vaksinimin”, tha ajo.

“Dhe nëse ka ndonjë gjë, kjo është për njerëzit e pasur, të moshuarit – por unë nuk mund ta gjej veten (në fushatë)”, tha ajo.

Sipas zëdhënësit të Kryqit të Kuq, fushata “është përkthyer tashmë në 14 gjuhë”, duke përfshirë arabisht, turqisht dhe hungarisht, megjithatë faqja në internet nuk ka aktualisht informacion në ndonjë gjuhë tjetër përveç gjermanishtes.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI