Lajme

‘Viti superzgjedhor’ në Austri: Për çka do të votohet?

Këto zgjedhje do të mbahen këtë vit në Austri

Në vitin 2024 në Austri do të zhvillohen disa lloje të zgjedhjeve politike. Qytetarët austriakë do të mund të votojnë në shumë zgjedhje të ndryshme politike në vitin 2024, një vit që komentuesit politikë në vend po e quajnë “vit super zgjedhor”. Pika kryesore janë zgjedhjet parlamentare, ku do të zgjidhet parlamentarët e ri, qeveria dhe kancelari.

Por jo vetëm këto. Po ashtu edhe në disa “lande austriake” do të këtë zgjedhje si dhe zgjedhjet për parlamentin e Bashkimit Evropian.

10 mars: Zgjedhjet në Landin e Salzburgut

119 Bashkitë në landin e Salzburgut do të zgjedhin asamblen e tyre bashkiake dhe kryetarët e tyre. Votimi, veçanërisht në qytetin e Salzburgut, mund të sjellë risi, ku mundësitë janë që për herë të parë kryetar të  bëhet kandidati nga kjo parti, raporton albinfo.at

KPÖ aktualisht po votohet me 15 për qind, por kandidati i saj për kryetar bashkie, Kay-Michael Dankl, është shumë më mirë në sondazhe. Qyteti i Salzburgut duhet të ketë një balotazh, pasi ÖVP e qendrës së djathtë dhe SPÖ e qendrës së majtë janë gjithashtu të larta.

Kandidatët kryesorë të partisë për kryetar bashkie të Salzburgut janë: Bernhard Auinger (SPÖ), Kay-Michael Dankl (KPÖ), Florian Kreibich (ÖVP), Paul Dürnberger (FPÖ), Anna Schiester (Bürgerliste), Lukas Rupsch (Neos), Christoph Ferch ( Salz).

14 prill: Zgjedhjet në Innsbruk

Qyteti kryesor i Tirolit, Innsbruck do të zgjedh asamblenë e re bashkiake dhe, veçmas, një kryetar të ri. Partitë e qendrës së djathtë ÖVP dhe Liste Für Innsbruck kanë rënë dakord për një kandidat të përbashkët, Florian Tursky nga ÖVP, për të dalë kundër presidentit aktual Georg Willi (Të Gjelbërit). Kandidatë të tjerë janë Johannes Anzengruber (JA), Markus Lassenberger (FPÖ), Elisabeth Mayr (SPÖ), Julia Seidl (Neos), Pia Tomedi (KPÖ), përcjell albinfo.at

Në këto zgjedhje mund të votojnë edhe qytetarët e BE-së.

9 qershor: Zgjedhjet për Parlamentin e BE-së

Këto do të jenë një tjetër zgjedhje në Austri ku të huajt do të lejohen të votojnë – përsëri vetëm nëse janë shtetas të BE-së. Zgjedhjet do të mbahen me 9 qershor dhe të drejtë ulëse në parlamentin evropian do të kenë 20 kandidatë austriak që do të ulën në Parlamentit Evropian (PE).

Qytetarët e BE-së në Austri kanë një zgjedhje: ata mund të zgjedhin anëtarë të Parlamentit austriak ose të votojnë për eurodeputetët nga shteti i tyre i nënshtetësisë.

Sondazhet e fundit parashikojnë se ÖVP e qendrës së djathtë duhet të pësojë humbje të konsiderueshme, rritja e populistëve të krahut të djathtë në vendet e BE-së mund të ndryshojë gjithashtu parlamentin në të djathtë dhe FPÖ e ekstremit të djathtë në Austri pritet të ketë fitime të mëdha.

Disa nga kandidatët kryesorë të shpallur tashmë janë: Lukas Mandl (ÖVP), Andreas Schieder (SPÖ), Harald Vilimsky (FPÖ) dhe Helmut Brandstätter (Neos).

Dikur në vjeshtë: Zgjedhjet për parlamentin austriak

Zgjedhjet parlamentare në Austri pritet të mbahen në vjeshtë ndonëse ende nuk është caktuar data zyrtare. 183 ulëse i presin deputetet e rinj që do të fitojnë besimin e popullit në këto zgjedhje.

Analistët politikë austriakë parashikojnë risi në formimin e qeverisë së re, por pavarësisht rritjes së partisë së extremit të djathtë FPÖ, nuk shohin ardhje në qeveri.  Shumica e liderëve të partive të tjera kanë deklaruar se nuk do të bëjnë koalicion me liderin e FPÖ-së, Herbert Kickl.

Pra, është e vështirë të thuhet se si do të duket qeveria austriake në vitin 2025.

Në vjeshtë: Zgjedhjet në Landin e Vorarlberg

Qytetarët austriakë që banojnë në Vorarlberg do të mund të votojnë për parlamentin e shtetit të saj në zgjedhjet e planifikuara rreth vjeshtës. Nuk duhet të ketë surpriza, pasi shteti tradicionalisht është udhëhequr nga qendra e djathtë ÖVP (së fundmi në koalicion me të Gjelbërit), e cila gjithashtu kryeson në sondazhe.

Vjeshtë: Zgjedhjet në Landin Steiermark

Një tjetër zgjedhje rajonale që do të zhvillohet këtë vit është ajo në Steiermark, ku qytetarët austriakë do të zgjedhin se kush do të plotësojë 48 vendet në parlamentin rajonal.

SPÖ dhe ÖVP ka të ngjarë të formojnë përsëri një koalicion. Megjithatë, partia komuniste KPÖ – e cila qytetin kryesor të Seiermark, Grazin, po rritet gjithashtu në sondazhe./The Local