Lajme

Zvicër: 1 në 4 vende pune do të ndryshojnë deri në vitin 2027

Gati një në katër vende pune (23%) do të ndryshojë deri në vitin 2027 dhe 2% do të eliminohen, sipas një studimi të publikuar nga Forumi Ekonomik Botëror (WEF)

Specialistët e fondacionit me bazë në Gjenevë kanë kryer një anketë duke mbledhur këndvështrimin e 803 kompanive – të cilat punësojnë gjithsej 11.3 milionë punëtorë – në 27 rrethe industriale dhe 45 ekonomi nga të gjitha rajonet e botës. Pritet një rritje strukturore prej 69 milionë vendesh pune, e cila kompensohet nga eliminimi i 83 milionëve: neto nga kjo, do të humbasin 14 milionë, e barabartë me 2% të punësimit aktual, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Tranzicioni i gjelbër, standardet ESG (mjedisore, sociale dhe qeverisje, d.m.th. parimet mjedisore, sociale dhe të qeverisjes së mirë të korporatës) dhe zhvendosja e zinxhirëve të furnizimit janë nxitësit kryesorë të rritjes së punësimit, ndërsa sfidat ekonomike, duke përfshirë inflacionin e lartë, ngadalësimin e rritjes ekonomike dhe Mungesa e furnizimit përbën kërcënimin më të madh. Përparimi në adoptimin e teknologjive të reja dhe dixhitalizimi në rritje do të shkaktojë një qarkullim të konsiderueshëm në tregun e punës, me një efekt të përgjithshëm pozitiv në krijimin e vendeve të punës, thonë të bindur ekspertët e WEF, përcjell tutje albinfo.ch.

Rolet me rritje më të shpejtë drejtohen nga teknologjia dhe dixhitalizimi. Të dhënat e mëdha kryesojnë listën e teknologjive të vendosura për të krijuar vende pune, me 65% të të anketuarve që presin rritje të vendeve të punës në role të ngjashme. Punësimi i analistëve dhe shkencëtarëve të të dhënave, specialistëve të mësimit të makinerive të inteligjencës artificiale (AI) dhe profesionistëve të sigurisë kibernetike vlerësohet të rritet me një mesatare prej 30% deri në vitin 2027. Tregtia dixhitale do të çojë në rritjen më të madhe absolute të vendeve të punës: Përafërsisht 2 milionë të reja dixhitale janë projektuar role të fokusuara. Në të njëjtën kohë, edhe profilet në rënie më të shpejtë po nxiten nga ndryshimet në teknologji dhe dixhitalizim: rolet e nëpunësve ose sekretarit janë veçanërisht në rrezik.

Raporti i Ardhmërisë së Punëve 2023 sugjeron që punët nuk konsiderohen të jenë më të automatizuara sesa ishin tre vjet më parë, kur raporti u publikua për herë të fundit. Rreth një e treta e detyrave (34%) janë aktualisht të automatizuara, vetëm 1% më shumë se në vitin 2020. Kompanitë e anketuara gjithashtu kanë rishikuar në rënie pritjet e tyre për automatizim të mëtejshëm, duke lëvizur në 42% të detyrave deri në vitin 2027, krahasuar me vlerësimet e vitit 2020 që 47% e detyrat do të automatizohen deri në vitin 2025.

Megjithatë, ndërsa pritjet për zhvendosjen e punës fizike dhe manuale nga makinat kanë rënë, arsyetimi, komunikimi dhe koordinimi – të gjitha karakteristikat me një avantazh krahasues për njerëzit – duhet të jenë më të automatizuara në të ardhmen. Inteligjenca artificiale, një nga shtytësit kryesorë të ndryshimit të mundshëm algoritmik, pritet të miratohet nga gati 75% e kompanive të anketuara dhe pritet të çojë në qarkullim të lartë, me 50% të kompanive që presin që kjo të krijojë rritje biznesi. punësimi dhe 25% që presin që kjo të çojë në humbje të vendeve të punës.

Investimet në tranzicionin e gjelbër dhe zbutjen e ndryshimeve klimatike, si dhe ndërgjegjësimi në rritje i konsumatorëve për çështjet e qëndrueshmërisë, po nxisin transformimin e industrisë dhe hapin mundësi të reja në tregun e punës. Efektet më të mëdha neto të krijimit të vendeve të punës priten nga investimet që lehtësojnë tranzicionin e gjelbër të bizneseve, siç parashikohet nga më shumë se gjysma e të anketuarve. Ndërsa vendet kërkojnë të rrisin burimet e rinovueshme të energjisë, rolet e inxhinierëve të energjisë së rinovueshme do të jenë në kërkesë të lartë. Investimet gjithashtu do të nxisin rritjen e roleve më të përgjithshme në fushën e qëndrueshmërisë, siç janë specialistët e qëndrueshmërisë dhe profesionistët e mbrojtjes së mjedisit.

Megjithatë, rritjet më të mëdha absolute për sa i përket punësimit do të vijnë nga arsimi dhe bujqësia. Raporti konstaton se punësimi në arsim pritet të rritet me rreth 10%, duke sjellë 3 milionë më shumë vende pune për mësuesit profesional, si dhe mësuesit e universiteteve dhe arsimit të lartë. Gjithashtu vlerësohet se vendet e punës për profesionistët e bujqësisë do të rriten me 15%-30%, duke rezultuar në një rritje me 4 milionë vende pune.

“Për njerëzit në mbarë botën, tre vitet e fundit kanë qenë të mbushura me trazira dhe pasiguri për jetën dhe jetesën e tyre, me Covid-in, ndryshimet gjeopolitike dhe ekonomike dhe avancimin e shpejtë të AI dhe teknologjive të tjera që tani rrezikojnë të shtojnë pasiguri të mëtejshme,” tha Saadia Zahidi, drejtoreshë e përgjithshme e WEF, citoi në një deklaratë: “Lajmi i mirë është se ka një rrugë të qartë përpara për të siguruar qëndrueshmëri: qeveritë dhe biznesi duhet të investojnë në mbështetjen e tranzicionit në punët e së ardhmes përmes arsimit, rikualifikimit. dhe struktura mbështetëse sociale që mund të sigurojnë që individët të jenë në qendër të së ardhmes së punësimit”, përfundon ekonomisti.