Lajme

Zvicra i bashkohet stërvitjes së mbrojtjes kibernetike të udhëhequr nga NATO

Zvicra është midis 33 vendeve që aktualisht marrin pjesë në një stërvitje vjetore ndërkombëtare të mbrojtjes kibernetike, e krijuar për të simuluar një sulm kibernetik në shkallë të gjerë në infrastrukturën kritike, përcjell albinfo.ch.

Njëzet e katër anëtarë të Batalionit Kibernetik 42 të Zvicrës po përfaqësojnë vendin në stërvitjen dyditore Locked Shields në Talin që filloi të mërkurën.

Rreth 2,000 ekspertë kibernetikë nga 33 vende do të testohen kundër 8,000 sulmeve ndaj 5,500 objektivave virtualë.

“Sipas skenarit, një vend i imagjinuar ishull i vendosur në Oqeanin Atlantik verior, Berylia, po përjeton një situatë sigurie të përkeqësuar, pasi ka pasur një numër sulmesh kibernetike të koordinuara kundër sistemeve IT ushtarake dhe civile Berylian”, thotë Qendra Bashkëpunuese e Mbrojtjes Kibernetike e Ekselenca në Talin që po pret ngjarjen në bashkëpunim me NATO-n.

Sulmet janë krijuar për të shkaktuar ndërprerje në rrjetet qeveritare dhe ushtarake, komunikimet, sistemet e pastrimit të ujit dhe rrjetin e energjisë elektrike. Për herë të parë, ushtrimi do të përfshijë gjithashtu testimin e sistemeve të reagimit ndaj emergjencave të një banke qendrore dhe do të përfshijë një platformë komunikimi 5G si pjesë e infrastrukturës kritike të sulmuar.

Ukraina, e cila nuk është anëtare e NATO-s, është pranuar si pjesëmarrëse kontribuese këtë vit. Pjesëmarrës të tjerë kontribues, përveç Zvicrës janë Austria, Finlanda dhe Koreja e Jugut, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI