Lajme

Zvicra renditet vendi më i shtrenjtë në Evropë

Njerëzit në Zvicër paguajnë më shumë për mallrat e tyre se kudo tjetër në Evropë, ka zbuluar një studim krahasues i publikuar nga Zyra Federale e Statistikave (FSO), përcjell albinfo.ch.

Konkretisht, studimi krahasoi barazinë e fuqisë blerëse të Zvicrës (PPP) në nivelin e produktit të brendshëm bruto me vendet evropiane.

Barazia e fuqisë blerëse përdoret për të krahasuar produktivitetin ekonomik dhe standardet e jetesës në vende të ndryshme.

Në formën e tyre më të thjeshtë, PPP-të janë raporte çmimesh për një produkt identik në dy ose më shumë vende.

27 shteteve të Bashkimit Evropian iu dha indeksi kolektiv PPP prej 100, me atë të Zvicrës 157.4.

Islanda është afërsisht në vendin e dytë (156.7), e ndjekur nga Norvegjia (134.3).

Ky grafik FSO tregon se sa më të larta janë çmimet në Zvicër sesa në vendet e tjera evropiane.