Lajme

Zvicrës i mungojnë vaksinat kundër tërbimit

Zvicrës i mungojnë vaksinat kundër tërbimit.

Deri në shkurt 2026, vaksinat nga magazinat e detyrueshme do të jepen vetëm për trajtime jetike, siç njoftoi Zyra Federale për Furnizimin Ekonomik Shtetëror (BWL).

Fokusi është tek njerëzit që janë kafshuar nga një kafshë si dhe njerëzit që janë ekspozuar në punë.

Këto përfshijnë njerëz që punojnë në mjekësinë veterinare ose në kujdesin e kafshëve, tha administrata e biznesit. Asnjë vaksinë kundër tërbimit nuk do të jetë e disponueshme nga magazinat e detyrueshme për ilaçet e udhëtimit të paktën deri në shkurt 2026. Gjatë mungesës së madhe, nuk do të lëshohej asnjë vaksinë nga magazinat e detyrueshme për ta. Kjo do të sigurojë që vaksinat e nevojshme të jenë të disponueshme për dy trajtimet jetike.

Sipas BWL, në një situatë normale furnizimi, një pjesë më e madhe e vaksinave të tërbimit përdoren për mjekësinë e udhëtimit. Vaksinimi parandalues ​​i tërbimit rekomandohet, por nuk kërkohet, për disa vende me rrezik të lartë. Ka kuptim në varësi të vendit, kohëzgjatjes dhe llojit të udhëtimit në rajone të largëta. Mjekësia e udhëtimit mund të vazhdojë t’i kryejë këto vaksina me mallra falas.

Transmetimi më i zakonshëm i tërbimit shkaktohet nga pickimi i kafshëve. Pështyma infektive e kafshëve gjithashtu mund të infektohet, për shembull përmes lëndimeve sipërfaqësore të lëkurës.

Në Zvicër ekzistojnë dy ofrues të vaksinave kundër tërbimit. Sipas BWL, të dyve u është dashur të përdorin kampe të detyrueshme që nga fundi i vitit 2023. Furnizimet janë vonuar – dhe ka një mungesë globale. Prandaj, stoku i detyrueshëm duhet të jetë i mjaftueshëm derisa të kapërcehen pengesat. Prandaj, rregullorja për lëshimin e detyrueshëm të ruajtjes së vaksinave për mjekësinë humane është përshtatur në përputhje me rrethanat. Ai hyn në fuqi më 26 shkurt.

Sipas BWL, situata e furnizimit pritet të lehtësohet në rreth dy vjet. Mallrat lirohen nga magazina e detyrueshme në sasi të vogla. Kjo siguron që të përdoret vetëm për trajtime jetike, sipas BWL. Sapo artikujt e detyrueshëm të stokut dalin në treg, mjekët kantonal informojnë profesionin mjekësor se përdorimi i tyre i synuar është i kufizuar./SRF