Bota

393 milionë armë, në duar të civilëve amerikanë

Shtetet e Bashkuara - Shtëpia e lirisë, ndjekja e lumturisë dhe të shtënat më masive në botë.

Marrëdhënia unike e Amerikës me pronësinë e armëve – e parashikuar si e drejtë në Kushtetutën e saj – është gjithashtu në mes të një debati emocional për kuptimin e amendamentit të dytë të Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara.

Njëzet e shtatë fjalë që u japin qytetarëve të saj të drejtën të zotërojnë armë, sipas pikëpamjeve të shumë kritikëve ndihmuan të krijojnë një kulturë që sheh më shumë njerëz të vrarë nga bashkëqytetarët e armatosur me armë sesa në çdo komb tjetër me të ardhura të larta në botë, përcjell albinfo.ch.

Vdekjet që lidhen me armët shpalosen në rrethana tragjike në të gjithë vendin gati çdo ditë.

Por, shpesh janë të shtënat masive që rindezin debatin mbi kontrollin e armëve në SHBA.

Numri i armëve të zjarrit në dispozicion të civilëve amerikanë vlerësohet në më shumë se 393 milionë, sipas një raporti të Sondazhit për Armë të Vogla (SAS) me bazë në Zvicër për vitin 2018, përcjell albinfo.ch.

India është shtëpia e rezervës së dytë më të madhe të armëve civile, e vlerësuar në 71.1 milionë.

Amerikanët zotërojnë më së shumti armë për person në botë, rreth katër në 10, duke thënë se ata ose posedojnë armë ose jetojnë në një shtëpi me armë, sipas një studimi të Pew Center të vitit 2017. Dyzet e tetë për qind e amerikanëve thanë se ata u rritën në një shtëpi me armë. Shtatëdhjetë e dy për qind e amerikanëve kanë thënë se kanë qëlluar me armë.

Sipas sondazhit, një shumicë (66 për qind) e pronarëve të armëve amerikane posedojnë armë të shumëfishtë, gati tre të katërtat e pronarëve të armëve kanë thënë se nuk mundën pa një të tillë, përcjell albinfo.ch.