Financa

A do të ndërhyjë Banka Qendrore Zvicerane në treg pas rritjes së frangut

Franga zvicerane arriti nivelin më të lartë kundrejt euros në dy vjet

Kursi i këmbimit CHF/EUR arriti 1.097 më 24 korrik 2019, një normë që nuk është parë që nga fillimi i vitit 2017.

Presioni mbi rritjen po rritet pjesërisht nga pritjet e uljes së normave të interesit nga Eurozona dhe Bankat Qendrore të SHBA-së.

Përveç kësaj, franga konsiderohet një monedhë e sigurt e parajsës dhe zakonisht rritet kur perceptimet e rrezikut global rriten, përcjell albinfo.ch.

Banka Kombëtare Zvicerane (SNB) ka mundësi të kufizuara për të rrënuar rritjen e frangës.

Normat e interesit në bilancet e llogarive të depozitave të parave janë tashmë negative, megjithëse një normë më negative është e mundur.

Në një veprim të papritur, më 15 shkurt 2015, BNR njoftoi se do të ndalonte menaxhimin e frangës zvicerane në një kurs këmbimi prej 1.20 deri 1.00 eurosh. Shkurtimisht, një frank ishte me vlerë më shumë se një euro, pasi tregjet reaguan ndaj lajmit.