Lajme

Ambasada gjermane në Kosovë mirëpret heqjen e taksës

“Ky do të ishte një hap i rëndësishëm për të rifilluar dialogun e lehtësuar nga BE-ja”

Ndërkombëtarët vazhdojnë të insistojnë në heqjen e taksës 100% për produktet nga Serbia dhe Bosnjë e Hercegovina, e cila u vendos nga Qeveria Haradinaj.

Duhet theksuar se partnerët ndërkombëtarë thonë se heqja e taksës do të ishte hap i mirë për rifillim të dialogut, që tash e sa kohë ka ngecur shkaku i saj.

Ditë më parë, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, tha se kjo taksë do të zëvendësohet me reciprocitet të plotë tregtar, ekonomik dhe politik. Por vendosjen e reciprocitetit janë duke e kundërshtuar Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Ambasadori Richard Grenell vazhdon të insistojë që taksa 100% për produktet nga Serbia dhe Bosnjë e Hercegovina duhet të hiqet, dhe kjo pa reciprocitet.

Po ashtu, në të njëjtën linjë me SHBA-në është edhe Gjermania. Ambasada e Gjermanisë në Kosovë në një përgjigje për telegrafin ka thënë se pozicioni i Gjermanisë mbetet i pandryshuar dhe se Qeveria gjermane do ta mirëpresë heqjen e menjëhershme të taksës.

“Pozicioni ynë mbetet i pandryshuar: Qeveria gjermane do të mirëpresë një heqje të menjëhershme të taksës 100% të vendosur nga Kosova për Serbinë dhe Bosnjë e Hercegovinën”, thuhet në përgjigjen e Ambasadës së Gjermanisë në Kosovë.

Më tej gjermanët kanë theksuar se heqja e taksës do të ishte një hap i rëndësishëm për të rifilluar dialogun mes Kosovës dhe Serbisë.

“Ky do të ishte një hap i rëndësishëm për të rifilluar dialogun e lehtësuar nga BE”, thuhet në përgjigjen e tyre.

Kujtojmë se zotimi i Kurtit për heqjen e taksës dhe zëvendësimin e saj me reciprocitet nxiti reagime të ashpra nga opozita në Kosovë.