Shkurt.ch

Banka Kombëtare Zvicerane ul inflacionin

Banka Kombëtare Zvicerane (SNB) mbajti politikën e saj ultra të lirshme monetare, duke cituar situatën e kursit të këmbimit “të brishtë” si një arsye për të mbajtur kursin e saj të shtrirë në vitin e katërt.

SNB mbajti rangun e synuar për normën tre mujore të ofruar nga Interbank Londër, në -1.25 në -0.25 për qind, siç parashikohen unanimisht nga 32 ekonomistë të anketuar nga Reuters. Shkalla ka qenë e ngrirë në këtë nivel që nga janari 2015.

Banka qendrore gjithashtu mbajti normën negative të interesit prej -0.75 për qind, që akuzon për depozitat e mbajtura nga bankat tregtare mbi një nivel të caktuar dhe tha se ajo ishte e gatshme të intervenonte në tregjet valutore nëse ishte e nevojshme, transmeton ‘Scan’.

“Ekonomia globale është më e dobët se gjashtë muaj më parë dhe e njëjta gjë vlen edhe për Zvicrën, por në gjysmën e fundit të 2017 dhe gjysmën e parë të vitit 2018 kemi pasur rritje të jashtëzakonshme tani po shkojmë në një nivel më normal të rritjes”, është shprehur presidenti i SNB-së, Thomas Jordan, përcjell albinfo.ch.

Për vitin 2018, SNB tha se ende pret që inflacioni të jetë 0.9 për qind. Ajo e uli parashikimin e saj në 0.5 për qind në 2019 nga këndvështrimi i saj prej 0.8 për qind në shtator dhe në 1.0 për qind në 2020 nga 1.2 për qind e mëparshëm. Banka pa rritjen ekonomike zvicerane duke u ngadalësuar në 1.5 për qind vitin e ardhshëm nga rreth 2.5 për qind në vitin 2018.

SNB pret gjerësisht derisa Banka Qendrore Evropiane të nisë ritmin e depozitave, e cila është -0.4 për qind, përpara normalizimit të politikës. BQE do të rifillojë parashikimet e stafit të saj mbi rritjen dhe inflacionin në takimin e politikës së saj më vonë.