Financa

Berlini kërkon të kufizojë rritjen e qirave për pronat tregtare

Qiratë në Berlin nuk rriten vetëm për apartamente private - por edhe në pronat tregtare. Mirëpo qeveria lokale dëshiron të ndërmarrë veprime.

Kur bëhet fjalë për debatin për rritjen e çmimeve të qirave në qytete të mëdha, shpesh anashkalohen dyqanet dhe bizneset.

Ndërsa tashmë ka rregullore që kufizojnë qiratë për apartamente në qytete të mëdha gjermane, siç është Mietpreisbremse (frena e çmimit të qirasë), nuk ka ligje të krahasueshme për ambientet tregtare.

Por çmimet pa dyshim janë në rritje. Në të ashtuquajturat “lokacione 1-B” në Berlin, qiratë në hapësira të mëdha me pakicë u rritën me më shumë se 260 për qind midis 2009 dhe 2018. Për hapësira më të vogla rritja ishte 200 për qind.

Në vendet kryesore (të ashtuquajturat lokacione I-A), qiratë janë rritur me rreth 50 për qind.

Senati i Berlinit dëshiron ta kufizojë këtë dhe të martën po fillon një iniciativë në Bundesrat gjerman, Dhoma e sipërme e Parlamentit, për rregullimin e qirave tregtare.

Qëllimi i kësaj është “të prezantojë një fre në çmimet komerciale të qirave në tregjet e tensionuara tregtare-hapësinore”.

Tregjet konsiderohen të tendosura nëse “ekziston një rrezik i veçantë që ndërmarrjet e vogla dhe të mesme nuk do të gjejnë më qira tregtare me kushte të arsyeshme”.

Senati thotë se qiratë tregtare kanë “shpërthyer” dhe se “rritjet e tepërt të çmimeve” kanë çuar në nxitje të bizneseve të vogla dhe të mesme, ose nuk do të jenë më në gjendje të fitojnë një terren në disa vende.

Për këtë arsye, autoritetet e Berlinit thonë se duhet të futen ligje për të bërë të mundur kufizimin e qirave për këto veprimtari.