Ekonomi

Edhe Deutsche Bank ka pastruar para

Në gusht, Reuters raportoi se Deutsche Bank kishte zbuluar mangësi të mëtejshme në aftësinë e saj për të identifikuar plotësisht klientët dhe burimin e pasurisë së tyre

Mbikëqyrësi financiar i Gjermanisë ka urdhëruar Deutsche Bank (DBKGn.DE) të bëjë më shumë për të parandaluar pastrimin e parave dhe “financimin e terrorizmit”, dhe ka caktuar një palë të tretë për të vlerësuar përparimin.

BaFin tha se kjo ishte hera e parë që kishte bërë një takim të tillë në një bankë, lidhur me pastrimin e parave.

Rregullatorët evropianë po rrisin shqyrtimin e marrëdhënieve të bankave me klientët e tyre pas një serie skandalesh.

Kreu i Bankës Danske (DANSKE.CO) dha dorëheqjen javën e kaluar pasi banka më e madhe e Danimarkës tha se një hetim kishte treguar se një shumë prej 200 miliardë euro pagesash nëpërmjet degës së saj të Estonisë, ishin të dyshimta.

Vitin e kaluar, Deutsche Bank është gjobitur me rreth 700 milionë dollarë për lejimin e pastrimit të parave. Banka më e madhe e Gjermanisë tha në një deklaratë se ra dakord me BaFin dhe se ajo kishte nevojë për të përmirësuar proceset e saj, për të identifikuar klientët siç duhet, shkruan “TCH”.

As BaFin as Deutsche Bank nuk dhanë hollësi mbi masat e reja që banka do të adoptonte, përcjell albinfo.ch.

Në gusht, Reuters raportoi se Deutsche Bank kishte zbuluar mangësi të mëtejshme në aftësinë e saj për të identifikuar plotësisht klientët dhe burimin e pasurisë së tyre.

BaFin tha se kishte caktuar KPMG si përfaqësuesin e tij të posaçëm për një periudhë tre vjeçare, për të vlerësuar përparimin e Deutsche Bank.

Ndërhyrja është një goditje tjetër ndaj reputacionit të bankës. Deutsche Bank ka bërë ndryshime në menaxhim dhe ka njoftuar një rregullim strategjik që përfshin mijëra shkurtime të vendeve të punës, duke zvogëluar përsëri bankën globale të investimeve.

Në janar 2017, Deutsche Bank ra dakord t’u paguajë rregullatorëve amerikanë dhe britanikë 630 milionë dollarë gjobë mbi tregtinë artificiale midis Moskës, Londrës dhe Nju Jorkut, që autoritetet thanë se ishin përdorur për të pastruar 10 miliardë dollarë jashtë Rusisë.

Rezerva Federale e SHBA gjobiti bankën 41 milionë dollarë shtesë në maj 2017 për dështimin për të siguruar sistemet e saj do të zbulonin pastrimin e parave.