Ekonomi

Edhe “Deutsche Bank” nën hetime për skandalin e pastrimit të parave

“Deutsche Bank” është në qendër të skandalit më të madh të ‘riciklimit të parave’ në historinë bankare evropiane

Rreth 150 miliardë dollarë e fondeve të dyshimta nga Rusia kanë kaluar në mes 2007 dhe 2015, nga dega e “Estonisë Danske Bank”, dhe janë menaxhuar nga filiali amerikan i “Deutsche Bank AG”.

Pa përmendur emra, ishte informator Howard Wilkinson, citon “Il Sole 24 Ore”, i cili në mes të 2007 dhe 2014 udhëhoqi ndarjen tregtare të degës Talin të bankës më të madhe daneze dhe ai përshkruan profilin e “Deutsche Bank” në dëshminë e tij para Parlamentit në Kopenhagë, transmeton ‘Monitor’.

Më shumë se gjysma e 230 miliardë dollarë të dyshimta (rreth 200 miliardë euro) të miratuara nga dega “Estonisë Danske Bank”, ka thënë Wilkinson, përfundoi në degën amerikane të një banke të madhe evropiane, që në vitin 2015 ka ndalur së luajturi rolin e bankës korrespondente e “Danske Bank”, për transaksionet në dollarë amerikanë. Ai është instituti kryesor gjerman dhe identiteti i bankës është konfirmuar nga njerëz të afërt me dosjen, shkruan “Il Sole 24 Ore”, përcjell albinfo.ch.

Në javët e fundit, “Deutsche Bank” është kontaktuar nga Departamenti i Drejtësisë i Hetuesve Amerikanë, për të hetuar skandalin e “Danske Bank”, por kjo nuk është e vetmja bankë amerikane që ka tërhequr interesin e hetuesve me Institutin gjerman. Në fakt, janë gjithashtu Banka e Amerikës dhe “JP Morgan”, “Danske”, “Deutsche Bank” dhe institucione të tjera të mëdha ndërkombëtare të kreditit mendohet se janë përdorur për të kthyer miliarda rubla, kryesisht nga aktivitetet potencialisht të paligjshme në Rusi, në dollarë.

Wilkinson bëri paraqitjen e tij të parë publike përpara parlamentarëve danezë dhe përshkroi mekanizmin e supozuar të riciklimit të rublave. Ai nuk i ka emërtuar institucionet e kreditit për shkak të frikës nga veprimet ligjore të bankave të akuzuara. Në Parlamentin danez, ai zbuloi gjithashtu se kishte marrë një ofertë nga “Danske Bank” në këmbim të heshtjes së tij, pasi kërcënoi të paralajmëronte policinë. Kjo u kundërshtua nga drejtori i përkohshëm i “Danske Bank”, Jesper Nielsen, i cili u dëgjua edhe nga parlamentarët danezë.

“JP Morgan” ka ndaluar ofrimin e shërbimeve bankare korrespondente për “Danske Bank” në vitin 2013, ndërsa “Deutsche Banka” e Amerikës ka vazhduar për dy vjet të tjera, deri në vitin 2015. Të paktën 10 banka janë të përfshira në skandalin e pastrimit të parave që kanë ndodhur përmes institucionit më të madh danez financiar.

Në një shënim, banka gjermane specifikoi se “Deutsche Bank vepronte si një bankë korresponduese për “Danske Bank” në Estoni. Roli ynë ishte të përpunonim pagesat për klientët e “Danske Bank”. Ne ndërpremë këtë marrëdhënie në vitin 2015 pas identifikimit të aktiviteteve të dyshimta nga klientët e saj”.

Nga ana e saj, “Banka Danske” ka pranuar se kontrollet mbi pastrimin e parave në Estoni ishin të pamjaftueshme, por në një raport të lëshuar në shtator, tha se bordi, presidenti dhe shef ekzekutiv kishte shkelur detyrat e tyre ligjore.

Pak para seancës së Wilkinson, kreu i FSA, Jesper Berg deklaroi se Bank Danske është vetëm një pjesë e vogël e rrjedhjes së përgjithshme të parave nga Rusia, për në Evropën Perëndimore, nëpër vendet baltike. Një alarm që tregon sa i madh mund të jetë skandali.