Kinema

Festivali i filmit Cottbus mbi dialogun politik në Europën Lindore

Dialogu politik në Europën Lindore do të jetë temë qendrore e Festivalit të filmit të 28-të, Cottbus. Nga 6 deri më 11 nëntor, 220 filma do të shfaqen, nëmes tjerash nga regjisorë rusë, maqedonas, kazakë dhe shqiptarë.

Festivali dëshiron të tregojë diversitetin e Europës Lindore dhe të kontribojë kundër polarizimit të diskursit politik nën ndikimin e populizmit, ka pohuar drejtori i programit, Bernd Buder, transmeton Albinfo.ch.

“Këtu, do të diskutohen paragjykimet dhe do të bisedohet në kushte të barabarta për ngjashmëritë dhe dallimet e pikëpamjeve të botës, nga Lindja dhe Perëndimi”.

“Festivali i filmit Cottbus, e merr përgjegjësinë e tij si një platformë për dialog të vërtetë – dhe kjo në një vend, ku pikëpamjet dukshëm janë kontradiktore”, ka thënë më tej Buder, duke iu referuar demonstratave ksenofobike në Kotbus, njofton Albinfo.ch.

Një nga pikat e forta të filmit të Europës Lindore është të diskutojë midis rreshtave dhe të parashtrojë si çështje sigurinë shoqërore”.

Megjithatë, është dashur të prolongohet për vitin e ardhshëm një homazh i planifikuar, ndaj regjisorit hungarez të filmit, István Szabó. Szabó ishte i angazhuar në një film të tanishëm, është thënë nga organizatorët, ztransmeton Albinfo.ch.

Në muajin shkurt, regjisori do t`i mbushte 80 vite dhe që nga viti 2000, ka qenë president nderi i Festivalit të filmit Cottbus, i cili është i specializuar për filma të Europës Lindore. Një nga veprat më të njohura të Szabó është filmi “Mephisto” (1981), i cili fitoi një Oskar për filmin më të mirë në gjuhë të huaj.

Për çdo vit, ditët e filmit në Cottbus, në disa vende i ndjekin më shumë se 20.000 vizitorë.