Lajme

Inflacioni në Eurozonë bie në 5.5 për qind

Inflacioni në Eurozonë ra përsëri në qershor, por ra shumë ngadalë për të ofruar shumë lehtësim për blerësit që ankohen për etiketat e çmimeve ose për të ndaluar më shumë rritje të normave të interesit që do të rrisin koston e huamarrjes në të gjithë ekonominë.

Sipas Zyrës evropiane të Statistikave, norma vjetore prej 5.5 për qind ishte më e ulët nga 6.1 për qind në maj në 20 vendet që përdorin monedhën euro.

Ndërsa kjo është një rënie e konsiderueshme nga kulmi prej 10.6 për qind në tetor 2022, çmimet e vazhdueshme të larta në SHBA, Evropë dhe Mbretërinë e Bashkuar i shtynë disa nga bankierët qendrorë kryesorë në botë të bëjnë të qartë se do të vazhdojnë të rrisin normat dhe do t’i lënë ato atje deri sa inflacioni bie në objektivin e tyre prej 2 për qind, i konsideruar si më i miri për ekonominë.

Konsumatorët panë lehtësim në çmimet e energjisë, të cilat ranë 5.6 për qind pas krizës së vitit të kaluar, ndërsa inflacioni i çmimeve të ushqimeve u rrit me 11.7 për qind, duke u zbutur nga 12.5 për qind në maj. Inflacioni bazë, i cili përjashton ushqimet dhe karburantet e paqëndrueshme dhe ofron një pamje më të qartë të presioneve afatgjata të çmimeve, u rrit lehtë në 5.4 për qind nga 5.3 për qind një muaj më parë.

Shpërthimi fillestar i inflacionit u ushqye nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, i cili rriti çmimet e energjisë dhe ushqimeve. Rimëkëmbja e ekonomisë botërore nga pandemia COVID-19 tendosi gjithashtu furnizimet e pjesëve dhe lëndëve të para. Çmimet e energjisë dhe grurit janë ulur në nivelet e paraluftës dhe problemet e zinxhirit të furnizimit janë lehtësuar, por inflacioni ka vazhduar të bjerë në pjesë të tjera të ekonomisë.

Kompanitë që shesin shërbime në vend të mallrave, një pjesë e madhe e ekonomisë duke përfshirë gjithçka nga pastrimi i zyrave te prerja e flokëve e deri te kujdesi mjekësor, kanë rritur çmimet e tyre. Hotelet dhe linjat ajrore po i tarifojnë më shumë udhëtarët e verës dhe punëtorët po bëjnë presion për rritje të pagave për të kompensuar fuqinë e tyre blerëse të humbur.

Rritjet në normën bazë të BQE-së e bëjnë më të shtrenjtë për njerëzit marrjen e huasë për të blerë shtëpi dhe makina dhe bizneset për të blerë ndërtesa të reja zyrash dhe pajisje fabrikash. Kjo redukton kërkesën, duke punuar për të ulur nivelet e çmimeve.

Një ndikim i dukshëm ka qenë në banesat, me çmimet që filluan të bien pas një rritjeje shumëvjeçare në të gjithë Evropën, pasi blerësit e shtëpive shmangin kërkesën për hipoteka. Ata që duhet të rifinancojnë kreditë e tyre për shtëpi gjithashtu përballen me perspektivën për të paguar mijëra më shumë se sa dikur. Ndërkohë që inflacioni ra me shpejtësi ndërsa rritja e normës së parë u mbajt, kalimi në miljen e fundit në 2% mund të zgjasë më shumë dhe të jetë më i vështirë.