Bota

Kina po e “ndrydh” Evropën në renditjen e pasurisë për një të rritur mesatar

Pasuria globale u rrit me 9.8% në vitin 2021 krahasuar me një vit më parë, duke arritur në 463.6 trilionë dollarë

Një raport i ri nga gjiganti i bankave të investimeve dhe menaxhimit të pasurisë Credit Suisse ka zbuluar se i rrituri mesatar kinez është tani më i pasur se mesatari evropian.

Edhe pse Amerika e Veriut dhe Evropa së bashku përbëjnë 57% të pasurisë totale të familjeve në nivel global, Kina po e “ndrydh” Evropën në renditjen e pasurisë për një të rritur mesatar.

Raporti vjetor i pasurisë globale i Credit Suisse, i cili u publikua këtë muaj, vlerëson pasurinë mesatare të familjeve në mbarë botën, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Ai zbuloi se pasuria mesatare kineze për të rritur, në 26,752 dollarë, tani tejkalon Evropën, ku mesatarja e të rriturve ka një pasuri prej 26,690 dollarësh. Shifra evropiane merr parasysh të gjithë kontinentin, i cili përfshin shumë kombe më pak të pasura në rajonet e tij jugore dhe lindore.

Pasuria mesatare në Kinë ishte më shumë se katër herë më e madhe se në Rusi, ku pasuria mesatare ishte 6,379 dollarë më 2021.

Pasuria mesatare e Kinës, megjithatë, ishte ende më pak se një e treta e pasurisë së mesatares amerikane (93,271 dollarë) dhe vetëm rreth 10% e pasurisë së mesatares së një belgu (256,336 dollarë).

Pasuria globale u rrit me 9.8% në vitin 2021 krahasuar me një vit më parë, duke arritur në 463.6 trilionë dollarë.

“Të gjitha rajonet kontribuuan në rritjen e pasurisë globale, por Amerika e Veriut dhe Kina dominuan, me Amerikën e Veriut që përbënte pak më shumë se gjysmën e totalit global dhe Kinën duke shtuar një të katërtën tjetër”, thuhet në raport.

Evropa, Amerika Latine, Afrika dhe India përbëjnë vetëm 11.1% të pasurisë globale, të cilën raporti e tregon nënçmimin e monedhës vendase ndaj dollarit në ato rajone.

Për shembull, në Evropë, euro arriti barazinë me dollarin për herë të parë në vitin 2022, ndërsa paundi është zhytur në afërsisht nivelet më të ulëta të katër dekadave.

Kina ka shtrydhur vendet në Evropë, të cilat më parë dominonin renditjen e saj përmes “normës së saj të jashtëzakonshme të rritjes së pasurisë”.

Kina arriti vendin e parë për rritjen më të shpejtë të pasurisë mesatare nga çdo rajon, duke u rritur më shumë se 8-fish në dy dekadat e fundit, duke u rritur nga 3,111 dollarë në 2000 në 26,752 dollarë në 2021, tha Credit Suisse.