Tematike

Kjo është arsyeja pse bashkitë vazhdojnë të financojnë qendrat e skive

Në lartësinë e ulët dhe mesatare, mungesa e borës shqetëson shumë vendpushimet e skive. Autoritetet publike i mbështesin financiarisht për të lejuar vazhdimin e funksionimit të skilifteve, sepse ato janë një hallkë thelbësore në aktivitetin ekonomik lokal, shkruan RTS.

Javën e kaluar ishte stacioni i Friburgut i Paccots ai që dha alarmin. Financat e skilifteve janë në të kuqe. Për të mbijetuar, përgjegjësit po bëjnë thirrje për rritje të mbështetjes nga autoritetet publike. Duhet thënë se sezoni i kaluar ishte katastrofik: vetëm 28 ditë ski, përcjell albinfo.ch.

Ky kontribut i parasë publike bëhet gjithashtu jetik përballë instalimeve të vjetruara. Në Valais, komunat zotërojnë mesatarisht 30% të ashensorëve të skive.

“Qendra e ekonomisë malore”

Për Manu Broccard, profesor i asociuar i turizmit në HES-SO Valais, infuzioni nuk do të ndalet, sepse skijimi është shtylla kurrizore e ekonomisë së turizmit malor.

“Qëllimi nuk është t’i mbajmë në një pikim të panevojshëm, por t’i ndihmojmë me të vërtetë, t’i mbështesim, të mbajnë gjallë një produkt turistik. Liftet e skive nuk kanë të bëjnë vetëm me skijimin më vete. Ato janë qendra që mundëson të gjithë aktivitetin ekonomik rreth tyre: restorante, ofrues akomodimi, dyqane sportive. Po flasim për një mikrokozmos biznesesh dhe familjesh që jetojnë rreth këtij aktiviteti turistik”, ka thënë ai.

Krahas aktiviteteve të tjera në verë

Edhe në Alpet Vaudois, skijimi mbetet thelbësor. Ky është, për shembull, rasti në Les Mosses, ku bashkia mbështet një projekt të madh të diskutueshëm të borës artificiale.

Sa i përket turizmit katër stinor, ky është sigurisht një objektiv. Por, duke qenë se ashensorët e skive nuk funksionojnë gjatë verës, duhet të zhvillohen aktivitete të tjera, tregon Gretel Ginier, anëtare e sindikatës së Ormont-Dessous.

“Ne jemi në mes të punës për një zonë noti natyrale, e cila do të qetësojë këto katër sezone dhe shpresojmë të tërheqim më shumë njerëz për t’u çlodhur në Col des Mosses. Por është e vërtetë që pjesa kryesore e ekonomisë turistike mbetet skijimi në dimër”.

Ndoshta një përjashtim është zona e vogël e Vallée de Joux, në Vaudois Jura, ku tre të katërtat e aktivitetit turistik zhvillohet jashtë dimrit.

Jepini një shije skijimit

Aty, një nga motivimet që komunat të vazhdojnë të subvencionojnë objektet e skijimit është motivimi i të rinjve të rajonit për të ushtruar këtë sport.

Cédric Paillard, drejtor i Vallée de Joux Tourisme, tregon se kolegët e tij në Alpe po llogarisin tek ata për të sjellë klientët fillestarë që mësojnë të skijojnë në shpatet e Jura në vendpushimet e tyre.

Skija është gjithashtu një vektor i jetës shoqërore, një tjetër përfitim që i shtyn autoritetet publike të ndihmojnë resortet.

“Kjo gjithashtu luan një rol social në rajonet tona: ne e duam skijimin. Kemi të rinj që kënaqen me skijimin, kështu që ekziston ky rol i kohezionit social”, shton Cédric Paillard.