Ekonomi

Klima ekonomike globale, keq si në vitin 2016

Klima në ekonominë globale është po aq e keqe sa ka qenë për më shumë se dy vjet më parë. Barometri ra në tremujorin e katërt në minus 2.2 nga plus 2.9 pikë, pasi Instituti Ifo i Munihut raportoi në sondazhin e saj duke intervistuar 1230 ekspertë nga 119 vende.

Kjo tashmë ishte rënia e tretë me rresht. “Rritja e ekonomisë globale po ngadalësohet”, tha Presidenti i Ifo, Clemens Fuest. Si gjendja, ashtu edhe perspektivat u vlerësuan më keq.

“Klima ekonomike u përkeqësua, veçanërisht në vendet në zhvillim”, tha CEO nga Ifo. Në ekonomitë e zhvilluara ekziston një ndarje: ndërsa SHBA ka qenë më mirë në vlerësimin e situatës dhe perspektivës. Pritjet më të dobëta globale kanë gjasa të përkthehen në konsum më të dobët privat, ndërkohë që aktiviteti i pritur i investimeve nuk duhet të bjerë.

Sidomos tensionet midis Kinës dhe SHBA-së aktualisht peshojnë në tregjet botërore. Dy ekonomitë më të mëdha në botë ndërveprojnë me njëri-tjetrën me nivele më të larta miliardësh. Por po ashtu edhe dalja e afërt nga BE-ja e Britanisë së Madhe, sanksionet e Iranit dhe kriza e vendeve të mëdha në zhvillim, siç është ngarkesa e Turqisë.