Maqedonia

Kompania që investon 205 milionë euro në Maqedoni

Investimi i kompanisë YAGEO prej 205 milionë eurosh në Maqedoninë e Veriut është investimi më i madh i gjelbër që nga koha e pavarësisë së vendit. Është planifikuar të hapen mbi 3900 vende të reja pune. Fabrikat e reja të kompanisë YAGEO do të vendosen në Shkup dhe në Shtip.

Yageo Corp., furnizuesi i tretë më i madh në botë i kondensatorëve qeramikë, me shumë shtresa (MLCC), ka vendosur të investojë 205 milionë euro (225 milionë USD) ose rreth 6.8 miliardë NT$ në Republikën e Maqedonisë së Veriut, gjatë 10 vjetëve të ardhshme.

Në një deklaratë, Yageo tha se ka nënshkruar një marrëveshje me Maqedoninë e Veriut, për të ndërtuar fabrika të reja në zonat e zhvillimit teknologjik industrial (TIDZ), në kryeqytetin Shkup dhe qytetin lindor Shtip, si pjesë e përpjekjeve të firmës për t’u zgjeruar globalisht, transmeton monitor, përcjell albinfo.ch.

Marrëveshja u nënshkrua nga ekipi i menaxhimit i Yageo-s dhe Jovan Despotovski, kreu i TIDZ-së, të martën. Në ceremoninë e nënshkrimit në selinë e Yageo-s në Taipei, kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovacevsk, i uroi mirëseardhjen kompanisë tajvaneze në vend.

Sipas Yageo-s, ky do të jetë projekti më i madh i investimeve Greenfield në Maqedoninë e Veriut, që nga pavarësia e vendit në vitin 1991 dhe pritet të krijojë rreth 3,900 vende të reja pune.

“Dëshiroj të shpreh mirëseardhjen dhe respektin e sinqertë për Yageo-n, një kompani globale të teknologjisë së lartë, që ka kryer një investim kaq domethënës në Maqedoninë e Veriut”, tha Kovacevsk. “Është konfirmim i politikave të mira ekonomike dhe klimës së qëndrueshme të investimeve që po krijojmë në vend.

Në përgjigje, kryetari i Yageo-s, Pierre Chen, tha se kompania ka ndërtuar një partneritet afatgjatë me Maqedoninë e Veriut pasi filiali i saj 100 për qind në pronësi të Kemet Corp. në Shtetet e Bashkuara, i blerë nga furnizuesi tajvanez për 1.64 miliardë dollarë në vitin 2020, tashmë operon dy impiante dhe një qendër kërkimi dhe zhvillimi atje, kryesisht duke prodhuar kondensatorë për automjetet elektrike.

“Me një pozicion strategjik gjeografik, mjedis të qëndrueshëm monetar dhe mjedis të favorshëm tatimor, si dhe fuqi punëtore shumë të kualifikuar me kosto konkurruese të punës, Maqedonia e Veriut është një vend ideal për Yageo Group, që të vazhdojë të zgjerojë shkallën e biznesit në Europë”, tha Chen.

Një investim “greenfield” nënkupton një formë të Investimeve të Huaja Direkte (IHD), ku një kompani mëmë themelon një filial në një vend të huaj, dhe konkretisht, një IHD i gjelbër, është kur kompanitë krijojnë ose zgjerojnë operacionet e tyre të biznesit jashtë vendit, duke krijuar nga zero struktura dhe vende të reja pune, dhe jo nga bashkimet dhe blerjet, të cilat ndodhin kur një kompani blen një tjetër.

IHD Greenfield është një formë e hyrjes në treg që përdoret zakonisht kur një kompani dëshiron të arrijë shkallën më të lartë të kontrollit mbi aktivitetet e saj të huaja.

Vitet e fundit, Yageo ka kërkuar rritje përmes blerjeve, duke u përqendruar në zhvillimin e komponentëve të nivelit të lartë.

Përpara blerjes së Kemet, Yageo bleu një kompani tjetër amerikane, Pulse Electronics Corp., për 22 miliardë $ NT (721 milionë dollarë), në vitin 2018.

Në tetor 2022, Yageo njoftoi planet për të blerë Telemecanique Sensors të Schneider Electric, me seli në Francë, për 686 milionë euro, për të ndihmuar në forcimin e biznesit të saj të komponentëve elektronikë.

Investimi i YAGEO-s prej 205 milionë eurosh në Maqedoninë e Veriut, që është investimi më i madh i gjelbër që nga pavarësia e vendit, pritet të krijojë mbi 3900 vende të reja pune. Fabrikat e reja të YAGEO-s do të vendosen në Shkup dhe në Shtip.