Lajme

Kostoja e jetesës i vë familjet zvicerane në rrezik varfërie

Varfëria është gjithnjë e më e dukshme në Zvicrën e pasur. Dëshmitë e familjeve që luftojnë për të përballuar jetesën po grumbullohen në një kohë të rritjes së çmimeve të përhapura. Shifrat zyrtare, megjithatë, nuk arrijnë të kapin peshën e situatës, sipas drejtuesve të dy organizatave të ndryshme që monitorojnë situatën e familjeve që jetojnë në kushte të pasigurta, përcjell albinfo.ch.

“Ka boshllëqe të konsiderueshme në të dhënat e nevojshme për të vlerësuar varfërinë dhe pasigurinë në Zvicër”, thotë Emilie Rosenstein, drejtoreshë e Observatoire des précarités në Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Punë Sociale dhe Shëndetësi (HETSL) në Lozanë, e cila fokusohet te njerëzit në vështirësi financiare. “Statistikat aktuale na japin vetëm pamje të varfërisë. Ata nuk na tregojnë se cilët njerëz janë sistematikisht në një situatë të pasigurt.

Ajo mirëpret krijimin e fundit nga qeveria të sistemit kombëtar të monitorimit të varfërisë, duke vënë në dukje se ai mund të sigurojë një pamje më të nuancuar të varfërisë në Zvicër.

Shifrat zyrtare sugjerojnë se 8.7% e popullsisë zvicerane – ekuivalente me rreth 745,000 njerëz – bien nën kufirin e varfërisë. Pandemia mezi i zhvendosi numrat, me një përqindje të varfërisë prej 8.5% në 2020 dhe 8.7% në 2019. Zyra Federale e Statistikave u shpreh me krenari në një deklaratë për shtyp se Zvicra “mburret me një standard më të lartë jetese se shumica e vendeve të Bashkimit Evropian.”

Rosenstein është më pak pozitive në vlerësimin e saj. “Ne mund të jemi të kënaqur që nuk ka pasur asnjë shpërthim në shifrat e varfërisë që nga pandemia. Megjithatë, ka një rritje të ngadaltë që nuk është reflektuar ende në statistika,” paralajmëron ajo, përcjell tutje albinfo.ch.