Të tjera

Ku dhe kur do të jetë e mundur të shkoni për skijim në Evropë këtë vit?

Vendpushimet e skijimit përreth Evropës normalisht do të përgatiteshin për fillimin e sezonit tani, por pandemia e Covid-19 ka pasur një ndikim të madh – megjithëse në disa vende më shumë se të tjerët.

Alpet prej kohësh e kanë bërë Evropën destinacionin më të mirë të skive në botë, por industria e gjen veten me pengesat e frikshme të pandemisë.

Industria evropiane e skijimit gjeneron 34 miliardë euro të ardhura, gjysma e totalit të botës. Vargu i ngritur malor që shtrihet nga Franca, përgjatë Italisë, Zvicrës, Gjermanisë, Lihtenshtajnit, Austrisë dhe deri në Slloveni ndihmon për ta bërë Evropën lider në industrinë e skijimit.

Vetëm Alpet mbajnë më shumë se një të tretën e zonave të skijimit në gjithë botën. Industria e skijimit nuk i ka shpëtuar pandemisë së koronavirusit, shkruan albinfo.ch.

Franca

Vendpushimet e skijimit të Francës në Alpe dhe Pirenej, midis më të popullarizuarave në Evropë, nuk do të lejohen të rihapen në kohë për sezonin e festave të fundvitit, tha Presidenti Emmanuel Macron të martën, më 24 nëntor. Në një adresë TV ku ai vendosi një qëllim për t’i dhënë fund bllokimit mbarëkombëtar më 15 dhjetor, Macron tha se rreziqet e koronavirusit e bën “të pamundur” lejimin e sporteve dimërore të rifillojnë shpejt.

Austri

Austria ishte vendi i një prej ngjarjeve të para mbizotëruese në botë në pranverë. Që atëherë, Ischgl dhe një numër vendpushimesh të tjera skijimi në të gjithë Austrinë kanë zbatuar plane higjienike dhe mbrojtëse në një përpjekje për të zvogëluar rrezikun e transmetimit.

Italia

Përderisa vendpushimet italiane zakonisht përgatiten të hapen për turistët e borës në fillim të dhjetorit, gjërat nuk duken premtuese për industrinë e skijimit në Itali me shumë miliardë euro. Disa nga rajonet veriore që përshkojnë Alpet Italiane janë aktualisht ‘zona të kuqe’, zonat e përcaktuara me një rrezik të lartë dhe i nënshtrohen kufizimeve maksimale, duke përfshirë ndalimin e të gjitha udhëtimeve përveç atyre thelbësore dhe mbylljen e bareve dhe restoranteve. Qeveria shpreson të lehtësojë kufizimet në javët e ardhshme, por kryeministri Giuseppe Conte tashmë ka paralajmëruar italianët se nuk do të lejohen pushimet e skijimit në Krishtlindje.

Gjermania 

Për shkak të shpateve të bllokuara të skijimit në nëntor të Gjermanisë në gjithë vendin kanë shtyrë datat e fillimit të tyre për një kohë të pacaktuar. Shumica e vendpushimeve më të mira janë të vendosura në Bavari, por çdo vit skiatorët gjithashtu vërshojnë në Arbor përgjatë kufirit Çek, Feldburg në Pyllin e Zi dhe Winterberg, një vendpushim i njohur për skijimet në vargmalin Rothaargebirge pranë Këlnit.

Suedi 

Agjencia e Shëndetit Publik të Suedisë pritet të lëshojë rekomandime të reja në dhjetor për pushimet e Krishtlindjeve, por deri më tani nuk ka udhëzime specifike për vendpushimet e skijimit. Të njëjtat udhëzime që zbatohen diku tjetër zbatohen edhe për vendpushimet e skijimit, për shembull jo më shumë se tetë persona në të njëjtin grup në restorante dhe asnjë shitje alkooli pas orës 22:00. Disa rajone, përfshirë disa destinacione të njohura të skijimit, aktualisht po i këshillojnë njerëzit të mos udhëtojnë, por ato udhëzime janë vendosur të skadojnë në mes të dhjetorit.

Spanja

Vendpushimet e skijimit të Spanjës nga Pyrenees në Sierra Nevada janë të vendosur të hapen – me kufizimet Covid-19 në vend – sa më shpejt që kufizimet rajonale të kufirit të hiqen dhe të ketë mjaft dëborë.

Norvegjia 

Aktualisht nuk ka rregulla specifike kundër vendpushimeve të skijimit në Norvegji. Vendi lejon autoritetet lokale të mbyllin objektet sportive nëse infeksionet fillojnë të rriten, por kjo deri më tani ka ndodhur vetëm në qytete, me Oslo dhe Bergen duke parë masat më të rrepta të vendit. Kryeministri ka këshilluar që të mos udhëtohet midis rajoneve të ndryshme norvegjeze dhe turizmi i huaj kufizohet gjithashtu nga rregullat e karantinës./Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI