Shqipëria

Ministri Berset, në Tiranë: Nënshkruan marrëveshjen e sigurimeve shoqërore me Shqipërinë

Me marrëveshjen e nënshkruar sot, rregullohen marrëdhëniet ligjore të sigurimeve shoqërore ndërmjet Zvicrës dhe Shqipërisë

Ministri Federal i Zvicrës, Alain Berset ka nënshkruar sot në Tiranë një marrëveshje për sigurimet shoqërore me ministren shqiptare të Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj. Gjithashtu me këtë rast janë diskutuar çështjet e sigurimeve shoqërore gjatë pandemisë Covid dhe sfidat e sigurimit të pleqërisë, thuhet në një njofti m për media, dërguar në redaksinë e albinfo.ch nga zyra për komunikim, në Ministrinë që mbulon Berset.

Gjatë një takimi me ministren e Shëndetësisë Ogerta Manastirliu, është diskutuar për luftën kundër pandemisë dhe programet e vaksinimit.

Me marrëveshjen e përmendur më lart, të nënshkruar sot, rregullohen marrëdhëniet ligjore të sigurimeve shoqërore ndërmjet Zvicrës dhe Shqipërisë. Ajo përfshin përfitimet (pensionin) e pleqërisë, të të mbijetuarve dhe ato të aftësisë së kufizuar dhe bazohet në standardet ndërkombëtare për koordinimin e sistemeve të sigurimeve shoqërore, shkruan albinfo.ch. Marrëveshja u jep personave të siguruar trajtim të barabartë dhe qasje më të lehtë në përfitimet e sigurimeve shoqërore.

Në veçanti, ajo mundëson pagesën e pensioneve jashtë vendit. Kjo marrëveshje gjithashtu ofron një bazë për bashkëpunim në luftën kundër abuzimit. Ajo, më tutje, lehtëson lëvizshmërinë e shtetasve të të dy vendeve dhe shmang “dyfishimin” e dy sistemeve të sigurimeve shoqërore. Marrëveshja do të hyjë në fuqi sapo parlamentet e të dy shteteve ta miratojnë atë.

Nga nënshkrimi i marrëveshjes, me ministren e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj

Këshilltari Federal Berset ka shkëmbyer mendime edhe me ministren e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj. Me ministren e përmendur ai ka diskutuar për masat e jashtëzakonshme të mbështetjes shtetërore në lidhje me pandeminë Covid, si dhe për mësimet e nxjerra nga kriza. Janë diskutuar gjithashtu edhe sistemet e pensioneve dhe sfidat e ndërlidhura dhe përpjekjet për reforma.

Takim me Zëvendëskryeministrin dhe Ministren e Shëndetësisë

Me zëvendëskryeministrin, Arben Imami

Gjatë vizitës së tij në Tiranë, ministri Berset ka shkëmbyer  mendime edhe me ministren e Shëndetësisë Ogerta Manastirliu, duke u fokusuar në përvojat e marra në luftën kundër pandemisë Covid-19.

Një temë bisede ishte edhe mbështetja e Zvicrës për sistemin shëndetësor shqiptar. Zvicra është partneri më i rëndësishëm dypalësh i Shqipërisë në sektorin e shëndetësisë.

0

Me ministren e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu

Në një takim kortezie, këshilltari federal Berset ka shkëmbyer mendime edhe me zëvendëskryeministrin e Shqipërisë, Arben Ahmetaj, me të cilin kanë folur për “marrëdhëniet e shkëlqyera mes Zvicrës dhe Shqipërisë”, thuhet në fund të komunikatës për media.