Lajme

Ndryshimet klimatike do t’i kushtojnë miliarda Zvicrës

Ndikimi ‘astronomik’ financiar i ndryshimit të klimës në infrastrukturën zvicerane është zbuluar në një studim të ri.

Një raport, i lëshuar nga ndërmarrja gjermane DETEC, thotë se moti ekstrem si rezultat i ndryshimit të klimës “do të kërcënojë hekurudhat, rrugët dhe furnizimin me energji elektrike”, përcjell albinfo.ch.

Me shqetësuese, ndikimet janë vendosur të ndjehen në “afat të mesëm”, duke e bërë më të vështirë për autoritetet zvicerane të vonojnë ndërmarrjen e veprimeve.

Autorët thanë që gjetjet i nënshtroheshin vëmendjes, duke thënë se kishte «ende disa boshllëqe në njohuritë tona për kostot e ndryshimit të klimës».

Dëmtimi i rrugëve dhe linjave hekurudhore si dhe dëmtimi i dëmtimit të skemave hidroenergjetike janë ndër efektet e parashikuara të ndryshimit të klimës në Zvicër.

Humbja e të ardhurave nga energjia hidro-elektrike vlerësohet të jetë “disa qindra miliona franga”.

Ndryshimi i klimës është bërë një temë gjithnjë e më e mbushur në Zvicër përpara zgjedhjeve federale në 20 tetor, përcjell albinfo.ch.