Koronavirusi: çast pas çasti

Në Evropë rriten rastet, në Suedi bien

Ndërsa shumë vende evropiane po shohin raste të reja në rritje në nivele që nuk janë parë që nga kulmi i pandemisë Covid-19, Suedia ka një nga nivelet më të ulëta të infeksionit të kontinentit.

Sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), totali i rasteve të reja kumulative 14-ditore të vendit Skandinav ishte 22.2 për 100,000 banorë të martën, kundrejt 279 në Spanjë, 158.5 në Francë, 118 në Republikën Çeke, 77 në Belgjikë dhe 59 në Mbretërinë e Bashkuar, të gjitha vende që imponuan bllokime këtë pranverë.

Suedia gjithashtu ka më pak infeksione të reja të përditshme sesa Norvegjia dhe Danimarka, fqinjët e saj nordikë, transmeton Scan, përcjell albinfo.ch.

“Ne nuk kemi ringjalljen e sëmundjes që kanë shumë vende,” i tha Anders Tegnell, kryepidemiologu i vendit dhe arkitekti i strategjisë së saj pa bllokim, i tha transmetuesit France-24 në një intervistë, duke shtuar se vendi ishte gjerësisht i kënaqur me strategjinë.

“Në fund, ne do të shohim se sa ndryshim do të bëjë që të kesh një strategji më të qëndrueshme, të cilën mund ta mbash në vend për një kohë të gjatë, në vend të strategjisë që do të thotë që të mbyllesh, hapesh dhe mbyllesh përsëri.”