Lajme

Papunësia në SHBA, në nivele të larta

Numri i amerikanëve që paraqesin kërkesa për herë të parë për përfitime nga papunësia ra javën e kaluar, por mbeti jashtëzakonisht i lartë mes kufizimeve të përhapura të biznesit për të ngadalësuar një valë në rritje të infeksioneve të reja COVID-19.

Pretendimet fillestare për përfitimet e papunësisë të shtetit arritën në 712,000 të rregulluar sezonalisht për javën që përfundoi më 28 nëntor, krahasuar me 787,000 në javën e mëparshme, tha të enjten Departamenti i Punës.

Ekonomistët e anketuar nga Reuters kishin parashikuar 775,000 aplikime në javën e fundit. Një mbikëqyrës qeveritar të hënën tha se të dhënat e pretendimeve ishin të pasakta, pasi Departamenti i Punës po përdorte vlerësime tradicionale, të cilat nuk ishin të përshtatshme duke pasur parasysh tronditjen ekonomike të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.

Zyra e Llogaridhënies së Qeverisë tha se prapambetjet shtetërore në përpunimin e aplikacioneve kanë çuar në njerëz që paraqesin pretendime për javë të shumta përfitimesh retroaktive gjatë periudhave të vetme të raportimit, duke fryrë të dhënat e pretendimeve. Pretendimet e papunësisë arritën një rekord 6.867 milionë në mars.

Pavarësisht nga problemet me të dhënat, rritja e fundit në aplikimet e reja për përfitime pasqyroi një dobësim të treguesve të tjerë të tregut të punës, duke reflektuar ndikimin e ringjalljes së COVID-19. Shtetet e Bashkuara janë në mes të një vale të re infeksionesh COVID-19, me 4.2 milionë raste të reja dhe më shumë se 35,000 vdekje të lidhura me koronavirus raportuar në nëntor, sipas të dhënave nga Reuters, përcjell albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI