Lajme

Pse shpëtimi në Alpet zvicerane mund t’ju kushtojë mijëra franga

Me pushimet afër, shumë entuziastë të maleve do të shkojnë drejt majave alpine. Një gjë e rëndësishme për t'u mbajtur mend është se edhe në verë, aksidentet mund të ndodhin dhe shpëtimi malor në Zvicër mund të ketë një çmim të lartë

Rreth 50,000 aksidente në vit regjistrohen në Alpet Zvicerane çdo dimër, “shumica dërrmuese e të cilave janë të lidhura me skijimin dhe snowboarding, dy disiplinat që gjenerojnë gjithashtu kostot më të larta”, sipas Fondit Kombëtar Zviceran të Sigurimit të Aksidenteve (SUVA), transmeton albinfo.ch.

Ndërsa aktivitetet verore malore duken të jenë më pak të rrezikshme, aksidentet mund të ndodhin. Përsëri sipas SUVA-s, aktivitete të tilla të njohura si kërcimi në bazë, ngjitja në shkëmb ose ecja në sipërfaqe të paqëndrueshme mund të rezultojnë në aksidente.

Në fakt, fakti i thjeshtë i ecjes në këmbë mund të jetë i rrezikshëm: çdo vit, disa njerëz sulmohen nga lopët ndërsa shëtisin në male. Një rast i tillë përfshinte dy alpinistë të cilët u rrëzuan në tokë nga një lopë në Nidwalden – një incident që shkaktoi mavijosje dhe tronditje te alpinistët (lopa ishte mirë), transmeton tutje albinfo.ch.

Por ju nuk duhet të jeni një entuziast i sporteve ekstreme ose t’i afroheni bagëtive për të pësuar lëndime në male – thjesht pyesni Davidin, një shtetas britanik që jeton në Vaud.

Në korrik 2021, David hipi në biçikletë malore pranë Arosa, Graubünden, kur goditi një shkëmb dhe ra në një çarje të thellë, duke thyer këmbën. Kalimtarët thirrën për ndihmë, shkruan The Local.

“Një helikopter erdhi dhe tre persona më nxorën nga gropa, më stabilizuan dhe më dërguan me avion në spitalin më të afërt”, tha ai.

Fatura përfundimtare vetëm për shpëtimin arriti në 3200 franga.

Ndërsa mund të duket si një çmim i lartë për një shërbim që “u desh një orë në krye”, kjo shumë nuk është e tepruar apo edhe e paarsyeshme.

Çfarë duhet të dini

Shpëtimet malore përgjithësisht ofrohen nga shërbimet e ambulancës ajrore si Rega, Air Glaciers ose Air Zermatt. Të tre punojnë në një model abonimi, që do të thotë se njerëzit mund të abonohen, gjë që në raste të caktuara mund të ulë koston e një shpëtimi.

Ky nuk ishte rasti për Davidin, i cili nuk kishte abonim, por e ka nxjerrë një të tillë që nga aksidenti.

Kostoja e saktë e shpëtimit ndryshon sipas tre kritereve, tha zëdhënësja e Rega, Emilie Pralong për gazetën Le Temps në një intervistë.

Këto kritere janë “kohëzgjatja e misionit, kostot e transportit (pilot, ndihmës mjek, helikopter) dhe shërbimet e mjekut të urgjencës”.

Me një normë prej rreth 100 franga për minutë fluturimi, fatura mund të rritet shpejt, por në zonën malore lehtësisht të arritshme (siç ishte rasti i Davidit) varion nga 2.500 deri në 3.500 franga që i ngarkohen pacientit, transmeton tutje albinfo.ch.

A e përballon sigurimi shëndetësor të paktën një pjesë të këtyre kostove?

Ndryshe nga fqinji i saj alpin, Austria, ku sigurimet shëndetësore publike do të paguajnë për shpëtimin nga ajri malor vetëm nëse pacienti është në rrezik për vdekje, gjërat janë pak më ndryshe në Zvicër, ku sigurimi shëndetësor është privat.

Në Zvicër, sigurimi i detyrueshëm i aksidenteve i paguar nga punëdhënësi mbulon koston e shpëtimit, edhe nëse nuk jeni lënduar fizikisht, sipas faqes së internetit të konsumatorit Moneyland.ch.

Nga ana tjetër, për fëmijët, pensionistët ose njerëzit pa aktivitet profesional, “sigurimi i detyrueshëm shëndetësor do të mbulojë gjysmën e kostove të shpëtimit deri në shumën maksimale prej 5,000 frangash në vit kalendarik,” tha Pascal Vuistiner, zëdhënës i Romandie të Groupe Mutuel.

Ekzistojnë gjithashtu politika shtesë sigurimi që do të mbulojnë kostot e papaguara, duke përfshirë ato të bëra jashtë vendit, veçanërisht pasi plani bazë zviceran mbulon vetëm shpëtimin në Zvicër.

Për shembull, shumë plane shëndetësore shtesë përfshijnë disa mbulime për kostot e kërkimit dhe shpëtimit, transportin mjekësor dhe riatdhesimin.

Mbulimi për operacionet e kërkim-shpëtimit është zakonisht i kufizuar, duke filluar nga 10,000 deri në 100,000 franga. Shumë (por jo të gjitha) ofertat zvicerane të sigurimit shëndetësor suplementar përfshijnë mbulim të pakufizuar për transportin e ambulancës dhe riatdhesimin në Zvicër për kujdes mjekësor.

Mbulimi për kërkim-shpëtim dhe/ose transport mjekësor emergjent është gjithashtu pjesë e shumë sigurimeve të udhëtimit.

Megjithatë, “me shumë pak përjashtime, mbulimi për operacionet e kërkim-shpëtimit është i kufizuar. Përfitimet maksimale mund të jenë deri në 5,000 franga, ose deri në 60,000 franga”, sipas Moneyland.

Në rastin e Davidit, shumica e kostove të transportit ajror, operacionit, qëndrimit në spital dhe terapisë fizike pas operacionit mbuloheshin nga policat e sipërpërmendura të sigurimit. E vetmja gjë e lënduar në planin afatgjatë është krenaria e tij, pasi kjo ishte e vetmja rënie që ka pësuar biçiklisti malor me përvojë në jetën e tij.