Lajme

Rriten çmimet e produkteve të importuara në Kosovë

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka publikuar indeksin e çmimeve të importit për tremujorin e tretë 2020, ku theksohet se indeksi i tërësishëm i çmimeve të importit në Kosovë u ngrit për 0.3%, në tremujorin e tretë, krahasuar me tremujorin e dytë të këtij viti.

Sipas ASK-së, ngritje më të mëdha të çmimeve sipas sektorëve ishin te lëkura dhe artikujt e saj 6.1%, mjetet e transportit 3.5%, produktet minerale 1.9%, instrumentet optike, fotografike, matëse, madicinale dhe muzikore, si dhe mekanizmat e orës 1.9%, këpucët 1.5%, metalet bazë dhe artikujt e tyre 1.4%, pajisjet e makinerisë dhe pajisjet elektrike 1.2%, artikujt ushqimorë të përgatitur, pijet dhe duhani 0.7%, dhe artikujt e ndryshëm të prodhuar 0.7%.

“Ngritja u neutralizua kryesisht nga rënia e çmimeve sipas sektorëve te: produktet bimore (-9.0%); tekstili dhe artikujt e tij (-3.1%); letrat dhe artikujt e saj (-2.4%); vajrat ushqyese (-2.1%); plastika, kauçuku dhe artikujt e tyre (-1.1%); shtazët e gjalla dhe produktet e tyre (-0.6%); produktet e industrive kimike (-0.4%); dhe artikujt e gurit, llaçit, produktet e qeramikës dhe të qelqit (-0.2%). Ndërkaq, krahasuar TM3 2020 me TM3 2019, çmimet e importit pësuan rënie në një mesatare prej (-2.3%). Rënie më të mëdha sipas sektorëve ishin te: produktet minerale (-17.7%); tekstili dhe artikujt e tij (-14.1%); metalet bazë dhe artikujt e tyre (-2.9%); letra dhe artikujt e saj (-0.4%); produktet e industrive kimike (-0.2%); si dhe shtazët e gjalla dhe produktet e tyre (-0.1%). Rënia u neutralizua, kryesisht nga ngritja e çmimeve sipas sektorëve te: mjetet e transportit (5.3 %); lëkura dhe artikujt e saj (5.0%); këpucët (4.9%); produktet bimore (4.0%); pajisjet e makinerisë dhe pajisjet elektrike (2.2%); instrumentet optike, fotografike, matëse, madicinale dhe muzikore, si dhe mekanizmat e orës (1.7%); artikujt ushqimorë të përgatitur, pijet dhe duhani (1.5%); plastika, kauçuku dhe artikujt e tyre (1.4%); artikujt e gurit, llaçit, produktet e qeramikës dhe të qelqit (0.7%); si dhe artikujt e ndryshëm të prodhuar 0.5%”, thuhet në njoftimin e ASK-së.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI