Koronavirusi: çast pas çasti

Sa % e gjermanëve janë të gatshëm të marrin vaksinën

Më shumë se 68,700 njerëz në Gjermani kanë vdekur nga ose me koronavirus që kur filloi pandemia një vit më parë. Megjithatë shumë njerëz në vend marrin një vështrim kritik të vaksinimeve, sipas një studimi të ri

Në sondazhin e porositur nga Fondacioni Bertelsmann, shumë të anketuar gjithashtu thanë se kishin rezerva ndaj kufizimeve të koronavirusit në përgjithësi lidhur me shqetësimet në lidhje me lirinë personale.

Një e treta e pjesëmarrësve thanë se ata “disi” ose “plotësisht” refuzuan ndërhyrjet në liritë civile për të luftuar pandeminë.

Dhe 34 përqind thanë se nuk duan të vaksinohen fare, sipas sondazhit përfaqësues. 66 për qind e mbetur janë të gatshëm të marrin një vaksinë Covid, përcjell albinfo.ch.

Instituti Norstat intervistoi më shumë se 1.000 të rritur në fund të vitit 2020 për sondazhin. Sipas Fondacionit Bertelsmann me bazë në Gütersloh, refuzimi i vaksinimit dhe kufizimet e lirisë është mbi mesataren midis njerëzve që janë veçanërisht të performancës dhe të orientuar drejt suksesit.

Yasemin El-Menouar, bashkëautor i studimit të quajtur Midis Lirisë së Individit dhe së Mirës së Përbashkët, tha se kriza e koronavirusit përkeqëson konfliktet e vlerave që tashmë gurgullojnë në sipërfaqe në shoqëri.

Sidoqoftë, është e vështirë të thuash saktësisht se sa e lartë është gatishmëria për tu inokuluar kundër koronavirusit në Gjermani. Kjo sepse zhvillimet aktuale në politikë dhe shkencë ndikojnë në mendimin e të anketuarve.

Një sondazh i fundit nga Spiegel mbi këtë temë zbuloi një gatishmëri dukshëm më të lartë të njerëzve në Gjermani për t’u vaksinuar: 74 përqind. Megjithatë, sondazhi gjithashtu tregoi se shumë njerëz i kushtojnë rëndësi një vaksine të zgjedhur prej tyre. Vaksina nga BioNTech / Pfizer mori vlerësimin më të lartë të miratimit.

Siç ka raportuar The Local, disa njerëz të planifikuar të marrin vaksinën AstraZeneca, e cila thuhet të ketë një efikasitet më të ulët se vaksinat e tjera të disponueshme në Gjermani, kanë anuluar takimet e tyre.

Studimi gjithashtu vështroi ndikimin shoqëror të pandemisë. Rreth 45 për qind e të anketuarve thanë se kriza mund të ketë gjithashtu efekte pozitive – në drejtim të mbrojtjes së klimës dhe ndërveprimit shoqëror.

Dhe 82 përqind u pajtuan me deklaratën se pandemia demonstron “nevojën e një ndryshimi të gjerë në shoqëri”.

Sipas El-Menouar, politikanët duhet ta bëjnë më të qartë se liritë individuale janë ende me një rëndësi të madhe për shoqërinë. Dhe se masat kufizuese janë të kufizuara në kohë me synimin për të qenë në gjendje të “bëjnë një jetë të lirë dhe të vetë-përcaktuar përsëri sa më shpejt të jetë e mundur”.

Aktualisht, Instituti Robert Koch ka raportuar një numër stagnim të infeksioneve të reja në vend të shifrave në rënie siç kemi parë që nga kulmi i Krishtlindjeve.

Shifrat e lëshuara nga RKI të Mërkurën tregojnë se Gjermania raportoi 8,007 infeksione të reja Covid-19 dhe 422 vdekje brenda 24 orësh. Pikërisht një javë më parë, RKI kishte regjistruar 7,556 infeksione të reja dhe 560 vdekje të reja brenda një dite.

Numri mesatar në të gjithë vendin i rasteve për 100,000 njerëz në shtatë ditë ishte 59.3, pak më e ulët se një ditë më parë.

Që nga fillimi i pandemisë, RKI ka regjistruar 2,402,818 raste. Numri i përgjithshëm ka të ngjarë të jetë dukshëm më i lartë, pasi shumë infeksione nuk zbulohen. Numri i përgjithshëm i njerëzve që kanë vdekur nga ose me Covid-19 tani qëndron në 68,740.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI